Οι παρεµβάσεις που "ξεκλειδώνουν" 25.000 ακίνητα: Έρχεται διπλή ρύθµιση που θα διευκολύνει τους πλειστηριασµούς κατοικιών από τράπεζες και servicers
Διευκολύνσεις για να απελευθερωθούν ακίνητα που κατέχουν τράπεζες και servicers
Ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι εξετάζονται θεσµικές διευκολύνσεις για να απελευθερωθούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και servicers, τα οποία µε τη σειρά τους θα συµβάλουν στην αντιµετώπιση του προβλήµατος εξεύρεσης στέγης. Στην κατεύθυνση αυτή αναµένονται παρεµβάσεις που θα µεταφέρουν την υποχρέωση νοµιµοποίησης του ακινήτου στον αγοραστή, συντοµεύοντας τους χρόνους των µεταβιβάσεων, αλλά και παρεµβάσεις που θα κάνουν ευκολότερη την απόκτηση ακινήτων από τρίτους κατά τη διαδικασία των πλειστηριασµών. Το θέµα των ακινήτων που «λιµνάζουν» στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα είναι ζητούµενο όχι µόνο της κυβέρνησης αλλά και των ίδιων των τραπεζών (άλλωστε, έχουν την υποχρέωση έναντι του SSM να απαλλαγούν από τα ακίνητα µε τα οποία φόρτωσαν τους ισολογισµούς τους, αγοράζοντάς τα από τους πλειστηριασµούς ώστε αυτοί να µην καταστούν άγονοι) και των servicers.
Σύµφωνα µε αναφορές που έχουν γίνει στον Τύπο, στα τέλη του 2024 από πλευράς των servicers (αυτοί είναι που κατέχουν την πλειονότητα των ακινήτων, δεδοµένου ότι έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων), η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum διαχειρίζονται περίπου 10.000 ακίνητα, η doValue περίπου 3.500-4.000, η Εθνική Τράπεζα περίπου 4.000, η Eurobank περίπου1.800-2.000 και η Alpha Bank µε τη Cepal περίπου 2.500-3.000 ακίνητα, ενώ ακίνητα διαθέτουν και µικρότερες τράπεζες και servicers. Σηµειώνεται ότι από τα παραπάνω ακίνητα µόλις 2.000-3.000 είναι ώριµα για µεταβίβαση.
Δύο βασικά ζητήµατα που θα επιλύσουν τεχνικά και νοµικά εµπόδια
Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν επισηµάνει δύο βασικά ζητήµατα που θα επιλύσουν τεχνικά και νοµικά εµπόδια προκειµένου να ανοίξει ο δρόµος για ταχύτερη διάθεση των ακινήτων τους. Κατ’ αρχάς οι χρηµατοπιστωτικοί φορείς έχουν ζητήσει να µειωθούν οι χρόνοι στα επιµέρους στάδια µέχρι την ολοκλήρωση της µεταβίβασης των ακινήτων και να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που αγοράζουν τα ακίνητα να τα νοµιµοποιούν, καθώς τώρα υπόχρεος για την τακτοποίηση είναι ο πωλητής, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται χρονικά για την ολοκλήρωση της µεταβίβασης του ακινήτου.Η πρόταση για συντόµευση των ενδιάµεσων σταδίων µέχρι τη µεταβίβαση των ακινήτων έχει να κάνει µε την επίλυση των µεγάλων καθυστερήσεων που σηµειώνονται σε κτηµατολόγια και πολεοδοµίες καθώς και µε την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου. Όπως αναφέρουν αρµόδια στελέχη, αν και υπάρχει µια βελτίωση στους χρόνους µεταγραφής στα κτηµατολόγια για τα νεόδµητα ακίνητα, και συγκεκριµένα στους δύο µήνες, η σχετική διαδικασία για µεταγραφή απαιτεί στη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων (δηλαδή των παλαιών) από ενάµισι µέχρι και δύο τρία χρόνια!
Η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου απαιτεί επίσης από έξι µήνες µέχρι και αρκετά χρόνια, αν παραδείγµατος χάρη δεν υπάρχει συναίνεση ή χρειάζεται παρέµβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου («το οποίο συνεδριάζει µία φορά τον χρόνο, µε αποτέλεσµα εµείς να λάβουµε απάντηση προχθές σε αίτηση που είχαµε κάνει πριν από δύο χρόνια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος εταιρείας διαχείρισης). Σε κάθε περίπτωση, στελέχη τραπεζών και servicers επισηµαίνουν ότι το µέσο χρονικό διάστηµα για να ωριµάσει ένα ακίνητο είναι το δεκαοκτάµηνο, αν και η ωρίµαση των ακινήτων στην πράξη (δηλαδή η πορεία µέχρι τη µεταγραφή) διαρκεί από δώδεκα µήνες µέχρι και αρκετά χρόνια.
Επιπλέον, συνδυαστικά έχουν επισηµανθεί στο υπουργείο Οικονοµικών και οι καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία, οι οποίες αποτρέπουν τρίτους που δεν έχουν µετρητά να αποκτήσουν ακίνητο από πλειστηριασµό. Ο πλειστηριασµός ακινήτου µπορεί να γίνει έπειτα από επτά µήνες από την κατάσχεση (στην πράξη συνήθως οκτώ µήνες) και στον ενδιάµεσο χρόνο το σύνηθες είναι ο οφειλέτης να ασκεί ανακοπή κατά της διαδικασίας ώστε να αποφύγει τον πλειστηριασµό.
15%-20% των οφειλετών ασκεί ανακοπές κατά των πλειστηριασμών
Έτσι, κάποιος τρίτος που θα δανειοδοτηθεί για να συµµετάσχει στον πλειστηριασµό δεν γνωρίζει αν θα αποκτήσει τελικά το ακίνητο και, για να το πάρει, θα πρέπει να κάνει άλλη διαδικασία εκτέλεσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ποσοστό 15%-20% των δανειοληπτών ασκεί ανακοπές κατά των πλειστηριασµών και αυτή τη στιγµή υπάρχουν δικάσιµες που έχουν οριστεί για το 2032. Σηµειωτέον ότι µόλις το 2% των δανειοληπτών δικαιώνεται από τα δικαστήρια για τις ασκηθείσες ανακοπές.Ακόµη και στην περίπτωση όµως που η διαδικασία κυλήσει εξαρχής χωρίς ανακοπή από τον οφειλέτη, από τη στιγµή που κατακυρωθεί το ακίνητο σε τρίτο στον πλειστηριασµό, αυτός έχει περιθώριο δέκα ηµερών για να καταβάλει το τίµηµα. Τη στιγµή που η εκταµίευση ενός στεγαστικού δανείου απαιτεί πέντε έξι µήνες, είναι προφανές ότι ακίνητο µέσω πλειστηριασµού µπορεί να αποκτήσει µόνο όποιος έχει το τίµηµα σε µετρητά.
Ως εγγύηση το ίδιο το ακίνητο
Λόγω της δικαστικής διαδικασίας, η ιδέα που είχαν από το 2024 οι τράπεζες να δανειοδοτούν τρίτους που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα από πλειστηριασµούς, προκειµένου τα ακίνητα αυτά να µην καταλήγουν στις ίδιες, δεν έχει περπατήσει µέχρι στιγµής (µόνο η Εθνική Τράπεζα έχει λανσάρει σχετικό προϊόν αλλά µε χαµηλή ανταπόκριση). Αυτό ενδέχεται να αλλάξει, αν το υπουργείο Οικονοµικών θεσµοθετήσει τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηµατοδοτούν τρίτους που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο από πλειστηριασµό, βάζοντας ως εγγύηση το ίδιο το ακίνητο.Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">