O Πιάστρι νικητής της τιτανομαχίας με τον Φερστάπεν για την πολ ποζίσιον στην Ίμολα, εκτός δεκάδας οι Ferrari
Συνεχίζοντας το “κρεσέντο” του στη Formula 1, μετά από τις νίκες στα τρία τελευταία GP ο Όσκαρ Πιάστρι έβαλε τις βάσεις για την τέταρτη συνεχόμενή του με την πολ ποζίσιον που κατέκτησε για το GP της Εμίλια Ρομάνια, 7ο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, έπειτα από μια συναρπαστική μάχη με τον Μαξ Φερστάπεν της Red Bull Racing.
Οι δοκιμές ήταν επεισοδιακές, καθώς στο Q1 οι Γιούκι Τσουνόντα (RBR) και Φράνκο Κολαπίντο (Alpine) είχαν σφορά ατυχήματα – από τα οποία βγήκαν υγιείς, χωρίς να χρειαστεί τίποτα περισσότερο από τον προληπτικό τους έλεγχο στο ιατρικό κέντρο της Ίμολα.
Επίσης, στις σημερινές δοκιμές κατάταξης της πίστας της κεντρικής Ιταλίας παρατηρήθηκε ένα εντελώς παράδοξο και ασυνήθιστο φαινόμενο: η χρήση της μέσης γόμας (και όχι αποκλειστικά της μαλακής) ακόμα και στο Q2 και το Q3, από τους Φερνάντο Αλόνσο, Λανς Στρολ με τις δύο Aston Martin και στο τέλος από τον Τζορτζ Ράσελ – που κατάφερε με τη γόμα αυτή να “κλέψει” την 3η θέση της εκκίνησης από τον Λάντο Νόρις.
Καθώς η Pirelli εισήγαγε για πρώτη φορά στη F1 αυτό το τριήμερο την υπερ-μαλακή γόμα C6, πολλοί οδηγοί διαπίστωσαν ότι αυτή δεν ήταν σε θέση να βγάλει όλο τον γύρο των δοκιμών κατάταξης στο όριο χωρίς να υπερθερμανθεί. Έτσι, οι παραπάνω οδηγοί διάλεξαν τη μέση, C5 (που ήταν η μαλακή πέρσι) και δικαιώθηκαν.
Με τη μέση γόμα, πλην του Ράσελ, κατάφεραν στο Q2 και οι Αλόνσο, Στρολ να “πετάξουν” έξω από τη δεκάδα τις Ferrari των Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον, εν μέσω των προβλημάτων που συσσωρεύονται από τη φτωχή απόδοση της SF-25 της Scuderia. Ο Αλόνσο θα συνέχιζε για να κερδίσει την απίστευτη, για τα φετινά δεδομένα της Aston, 5η θέση της εκκίνησης.
Στον πρώτο από τους δύο γύρους των δέκα οδηγών στο Q3 ταχύτερος ήταν ο Φερστάπεν, με χρόνο 1:14.772 – μισό δέκατο μπροστά από τον Πιάστρι και δύο δέκατα από τον Νόρις. Στη δεύτερη και τελευταία προσπάθειά τους, όμως, ο Φερστάπεν ήταν μεν ταχύτερος στο πρώτο τμήμα της πίστας, αλλά έπειτα -όπως είπε- ήταν δύσκολο να διαχειριστεί τη θερμότητα των ελαστικών του.
Αντίθετα, ο Πιάστρι ξεκίνησε συντηρητικά τον δεύτερο γύρο του, και πιέζοντας στο δεύτερο και τρίτο τμήμα κατάφερε να κατεβάσει εντυπωσιακά το χρόνο του και να κερδίσει οριακά την πολ ποζίσιον με χρόνο 1:14.670 – παρά τη βελτίωση του χρόνου και από τον Ολλανδό. Αυτή είναι η τρίτη φετινή πολ ποζίσιον για το παιδί-θαύμα της McLaren – που διεκδικεί να γίνει αύριο ο πρώτος οδηγός της αγγλικής ομάδας με τέσσερις σερί νίκες μετά τον Άιρτον Σένα το 1991.
Όπως προαναφέραμε, οι οδηγοί που διάλεξαν τη μέση γόμα C5 κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερη τη θερμότητά της σε όλο τον γύρο, κι έτσι ο Ράσελ κέρδισε στην εκπνοή την 3η θέση από τον Λάντο Νόρις και ο Φερνάντο Αλόνσο άρπαξε την ευκαιρία για να ανέβει στην 5η θέση -με πατημένη (!) μέση γόμα-, στο πρώτο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για την Aston φέτος. Που δεν οφείλεται μόνο στο ρίσκο της μέσης γόμας, αλλά και στο ότι πιθανώς η ομάδα αρχίζει να καταλαβαίνει τις αναβαθμίσεις που έχει κάνει στην AMR25.
Άλλωστε, δεν είναι μόνο τα ελαστικά με τα οποία η Aston άφησε εκτός δεκάδας τις δύο Ferrari SF-25, που θα υποφέρουν από την έλλειψη άντωσης τουλάχιστον μέχρι να έρθει το GP Ισπανίας, και ο μεγάλος ανασχεδιασμός του cavallino, στο τέλος του Μαΐου. Οι Λεκλέρ και Χάμιλτον περιορίστηκαν στην 11η και 12η θέση στο Q2, πίσω από τις Aston, από τις Williams και από τις RB και Alpine των Ισάκ Χατζάρ και Πιέρ Γκασλί που τα κατάφεραν περίφημα για να μπουν στη δεκάδα.
Αντίστοιχη ήταν και η απογοήτευση του αποκλεισμού του Κίμι Αντονέλι από τη δεκάδα του πρώτου GP της πατρίδας του, με την 13η θέση, αλλά και του Φράνκο Κολαπίντο -στο ντεμπούτο του με την Alpine- που έχασε στην εκπνοή του Q1 τον έλεγχο του μονοθεσίου του στην έξοδο του σικέιν της Ταμπουρέλο και μετά από δύο τετ-α-κε προσέκρουσε μετωπικά στις μπαριέρες.
Content Original Link:
" target="_blank">