"Κλείδωσαν" 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον παροχές στη ΔΕΘ: Διευρύνεται ο δηµοσιονοµικός χώρος κατά 600 εκατ. ευρώ
Διαβάστε: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 2,8 εκατ. φορολογούμενοι με "χαμηλά" εισοδήματα και "υψηλές" δαπάνες διαβίωσης
Τα νέα μέτρα στήριξης που ετοιμάζονται για τη ΔΕΘ και ο παράγοντας της ρήτρας διαφυγής Η συµφωνία κλείδωσε έπειτα από διαβουλεύσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και αφορά µόνο την Αθήνα. Χωρίς αυτή την ανατροπή, η χώρα δεν θα είχε ούτε ένα ευρώ διαθέσιµο για πρόσθετες παροχές, καθώς οι στρατιωτικές της δαπάνες το 2021 ήταν ήδη στο 3% του ΑΕΠ που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη. Αν η σύγκριση γινόταν µε βάση εκείνο το έτος, η Ελλάδα θα είχε πρακτικά µηδενικό περιθώριο ευελιξίας για επιπλέον κοινωνικές ή φορολογικές παρεµβάσεις το 2026. Η αλλαγή του σηµείου αναφοράς από το 2021 στο 2024 αλλάζει ριζικά την εικόνα. Οι προβλέψεις του οικονοµικού επιτελείου δείχνουν ότι οι αµυντικές δαπάνες το 2026 θα φτάσουν στο 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,2% το 2024. Η διαφορά του 0,3 ισοδυναµεί µε περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία πλέον µπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισµό των πρωτογενών δαπανών και να λειτουργήσουν ως πρόσθετος δηµοσιονοµικός χώρος για στοχευµένες πολιτικές.
Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ Στο οικονοµικό επιτελείο εκτιµούν ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασµό µε τα 900 εκατ. ευρώ που έχουν «περισσέψει» από την υπεραπόδοση του Προϋπολογισµού του 2024 µε το πλεόνασµα ρεκόρ του 4,8% του ΑΕΠ δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για να στηριχθεί ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέµβριο.
Στον πυρήνα του πακέτου βρίσκονται µειώσεις συντελεστών στη φορολογική κλίµακα για εισοδήµατα από 10.000 έως 40.000 ευρώ µε στόχο τη µείωση του φορολογικού βάρους στη µεσαία τάξη, ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων µε νέες παρεµβάσεις στον ΕΝΦΙΑκαι στην κλίµακα φορολόγησης των ενοικίων, µειώσεις στα τεκµήρια διαβίωσης και στις ασφαλιστικές εισφορές. Το τελικό «ταµείο» για το είδος και την έκταση των αλλαγών στη φορολογία θα γίνει µέσα στο καλοκαίρι όταν θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του Προϋπολογισµού και τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού µηχανισµού καθώς αρµόδιες πηγές αφήνουν «παράθυρο» για µεγαλύτερη «δύναµη πυρός», κοντά στα 2 δισ. ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τα αυξηµένα έσοδα.
Τι ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη ρήτρα διαφυγής
Να σηµειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει αίτηµα ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής στην Κοµισιόν το οποίο θα αξιολογηθεί τον Ιούνιο, ενώ οι οριστικές αποφάσεις από το Συµβούλιο της ΕΕ θα ληφθούν µέσα στον Ιούλιο.
Η ρήτρα θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια, από το 2025 έως το 2028, ενώ στη συνέχεια θα αξιολογηθεί αν απαιτείται παράταση. Σύµφωνα µε το ευρωπαϊκό πλαίσιο:
- Το ανώτατο όριο ευελιξίας για κάθε κράτος είναι 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.
- Οι πρόσθετες αµυντικές δαπάνες θα συγκρίνονται µε το 2021 (η χρονιά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), πλην της Ελλάδας η οποία -λόγω των ιδιαιτεροτήτων της- θα έχει έτος αναφοράς το 2024.
- Οι χώρες που έχουν ήδη αυξήσει τις δαπάνες τους µπορούν να «ενσωµατώσουν» αυτή την αύξηση στη ρήτρα, εντός των ορίων, χωρίς να υπολογίζονται αυτές στο έλλειµµα.
Content Original Link:
" target="_blank">