«Συνωστισμός» στις απευθείας αναθέσεις – Πώς μοιράζεται η πίτα των δημοσίων συμβάσεων
© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ξεπέρασε τα 7,5 δισ. ευρώ το ύψος των δημοσίων συμβάσεων το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2025, όπου για μια ακόμη μια φορά «κυριάρχησαν» αριθμητικά, αλλά ευτυχώς όχι σε αξία, οι συμβάσεις με απευθείας ανάθεση.
Στα θετικά των δημοσίων συμβάσεων του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος προσμετρώνται ότι τα σχεδόν 4 δισ. ευρώ (50,5%) διατέθηκαν για συμβάσεις με ανοικτή διαδικασία, καθώς επίσης και ότι οι δαπάνες για έργα ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε ποσοστό το 46% του συνόλου της αξίας του συμβάσεων του πενταμήνου.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), από τη 1/1/2025 έως τις 31/5/2025 υπογράφηκαν συνολικά 95.610 συμβάσεις συνολικής αξίας 7,76 δισ. ευρώ. Στην υπογραφή των συμβάσεων «ενεπλάκησαν» 1.570 αναθέτουσες αρχές και 29.849 ανάδοχοι.
Όπως προαναφέρθηκε, στο αριθμητικό ισοζύγιο του πενταμήνου με τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων, βαρύ είναι το αποτύπωμα των απ’ευθείας αναθέσεων, οι οποίες ανέρχονται σε 70.944 επί του συνόλου των 95.610 (74,2%), που σημαίνει ότι οι τρεις στις τέσσερις συμβάσεις ανατίθενται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Η συγκεκριμένη πρακτική, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί, όπως για παράδειγμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, τείνει να παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, εγείροντας εύλογους προβληματισμούς για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη διάθεση του δημοσίου χρήματος.
Ανά είδος σύμβασης
Στις συμβάσεις του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, στην πρώτη θέση από απόψεως αξίας βρίσκονται οι συμβάσεις για έργα. Ειδικότερα, υπογράφηκαν 1.926 συμβάσεις (ποσοστό επί του συνόλου 2,01%), αξίας 3,583 δισ. ευρώ (ποσοστό 46,18% επί της συνολικής αξίας).
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι συμβάσεις για υπηρεσίες, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στις 37.431 (ποσοστό 39,15%) και την αξία τους σε 2,23 δισ. ευρώ (ποσοστό 28,7%).
Στην τρίτη θέση βρίσκονται
Content Original Link:
" target="_blank">