Τραμπ: Επιστροφή με συμφωνίες στις αποσκευές
ΡΙΑΝΤ. Από το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναχώρησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Στόχος του ταξιδιού ήταν, σύμφωνα με τον Τραμπ, η προσέλκυση επενδύσεων στις ΗΠΑ και η υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών. Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς αυτό τελικά να γίνει.
Το χθεσινό πρόγραμμα του Τραμπ στο Αμπου Ντάμπι περιείχε συνάντηση με επιχειρηματίες και επίσκεψη στην Κατοικία του Αβραάμ, πολιτιστικό μνημείο που συμβολίζει την ειρήνη και τη συνεργασία, και στεγάζει χριστιανικό ναό, ισλαμικό τέμενος και εβραϊκή συναγωγή.
«Το Ιράν θέλει να έχουμε εμπορικές σχέσεις. Δεν διαφωνώ με αυτή την ιδέα. Χρησιμοποιώ το εμπόριο για να τιμωρήσω τους εχθρούς μας και να φέρω την ειρήνη. Είπα στο Ιράν: Αν πετύχουμε συμφωνία για πυρηνικά, θα είστε πολύ χαρούμενοι», δήλωσε χθες ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News ταξιδεύοντας προς τις ΗΠΑ.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Τραμπ εμφανίσθηκε πιο αυστηρός προς την Τεχεράνη, λέγοντας στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου στα Εμιράτα ότι το Ιράν θα πρέπει να λάβει γρήγορα μια απόφαση και να συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό του πρόγραμμα, «αλλιώς κάτι κακό θα συμβεί».
Επικριτές του Τραμπ εκφράζουν αμφιβολίες για την αξία των συμφωνιών που υπέγραψε ο πρόεδρος στην περιοδεία του, μνημονεύοντας την απουσία λεπτομερειών στις γεμάτες θριαμβολογίες προεδρικές ανακοινώσεις.
Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η συμφωνία της Πέμπτης, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος εξασφάλισε δέσμευση από τα Εμιράτα για επενδύσεις αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων στους τομείς της αεροπορικής βιομηχανίας και της κατασκευής ημιαγωγών. Η συμφωνία μεταξύ των εταιρειών Boeing, GE Aerospace και Etihad Airways θα επιτρέψει στην αεροπορική εταιρεία του Κόλπου να αποκτήσει 28 αεροσκάφη Boeing 787 και 777X, συνολικού κόστους 14,5 δισ. δολαρίων. Η Etihad ανήκει στο αμοιβαίο κεφάλαιο ADQ του Αμπου Ντάμπι.
Η πρωτοβουλία του Στίβεν Μίλερ για τέλος στην αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας σε κάθε γεννημένο στις ΗΠΑ παιδί διχάζει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η επιστροφή του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ θα του επιτρέψει να συνεχίσει την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων, που ανεστάλη κατά τη διάρκεια της τετραήμερης περιοδείας του. Στο έργο αυτό, κύριος αρωγός του είναι ο στενός προεδρικός σύμβουλος και υπηρεσιακός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Στίβεν Μίλερ, ιθύνων νους πίσω από την εκστρατεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά των μεταναστών και προσφύγων.
Ο 39χρονος Μίλερ έχει χαρακτηρισθεί «το Εκείνο του Τραμπ», συγκρίνοντάς τον με τη φροϊδική ονομασία της ενστικτώδους παρόρμησης. «Ο Μίλερ είναι υπεύθυνος για όσα κακά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, καθώς σχεδίασε ορισμένες από τις πλέον αποτρόπαιες πολιτικές του Τραμπ», λέει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Ρέι Λουχάν.
Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του Μίλερ αφορά την υπογραφή από τον Τραμπ προεδρικού διατάγματος, το οποίο δίνει τέλος στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας σε κάθε γεννημένο στις ΗΠΑ παιδί, ακόμη και αν οι γονείς του είναι επισκέπτες ή παράτυποι μετανάστες.
Η υπόθεση, που απασχολεί αυτές τις ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο, έχει διχάσει το όργανο. Ακόμη και η συντηρητική δικαστής Εϊμι Κόνεϊ-Μπάρετ έχει εκφράσει ενστάσεις με το προεδρικό διάταγμα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μίλερ ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος μελετά την αναστολή του δικαιώματος του habeas corpus, που εγγυάται το δικαίωμα κάθε κατηγορουμένου να πληροφορηθεί τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και προστατεύει κατά της παράνομης κράτησης. Στόχος του Μίλερ είναι η δυνατότητα προώθησης μαζικών απελάσεων και μακροχρόνιας κράτησης μεταναστών. Οπως και η πρόταση αναστολής του δικαιώματος ιθαγένειας, έτσι και η ακύρωση του habeas corpus έχει μπλοκαριστεί από τη δικαστική εξουσία. Η επιρροή του Μίλερ είναι τέτοια που επικράτησε του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, όταν ο τελευταίος αμφισβήτησε την αξία των βομβαρδισμών της Υεμένης. Την ίδια στιγμή, ο Μίλερ διαθέτει ανεξάρτητη δίοδο επικοινωνίας με τον μεγιστάνα και σύμβουλο του Τραμπ, Ελον Μασκ. Η σύζυγος του Μίλερ, Κέιτι, συνεργάζεται με τον Μασκ εδώ και χρόνια, ενώ έχει εργασθεί στην ομάδα της DOGE για τις περικοπές.
Content Original Link:
" target="_blank">