Πίεση Τραμπ σε Ουκρανία να προσέλθει σε συνομιλίες με Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε δημόσια την Ουκρανία να αποδεχτεί άμεσα την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, υποβαθμίζοντας την απουσία οποιασδήποτε ρωσικής δέσμευσης για κατάπαυση του πυρός.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Πούτιν «δεν θέλει συμφωνία εκεχειρίας», αλλά επιθυμεί μια συνάντηση για να διαπραγματευτεί το τέλος του «λουτρού αίματος», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει «αμέσως».
«Αρχίζω να αμφιβάλλω αν η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να κάνει συμφωνία με τον Πούτιν», είπε, για να υπογραμμίσει ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «τουλάχιστον θα ξέρουμε πού στεκόμαστε» και επέκρινε την ουκρανική ηγεσία επειδή, κατά τη γνώμη του, «διστάζει», ενώ ο Πούτιν «γιορτάζει τη νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ολόκληρη η ανάρτηση Τραμπ
«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, αλλά θέλει να συναντηθούν την Πέμπτη, στην Τουρκία, για να διαπραγματευτούν ένα πιθανό τέλος στο ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ. Η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό ΑΜΕΣΑ. Έστω κι έτσι, θα διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ή όχι, και αν δεν μπορεί, τότε Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ θα ξέρουν πού βρίσκονται τα πράγματα και θα πράξουν αναλόγως! Αρχίζω να αμφιβάλλω αν η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να κάνει συμφωνία με τον Πούτιν, που είναι πολύ απασχολημένος να γιορτάζει τη Νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν θα μπορούσε να κερδηθεί (ούτε καν κοντά!) χωρίς τις ΗΠΑ. ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ!!!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγη ώρα νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ανήρτησε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που διατυπώσει ο Τραμπ στην τελευταία του ανάρτηση.
Ο Κέλογκ έγραψε: «Οπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ: σταματήστε τις δολοφονίες!! Πρώτα μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών και, στη διάρκειά της, έναρξη συνολικών ειρηνευτικών συνομιλιών. Όχι το αντίστροφο».
Η θέση της Ουκρανίας: όχι διάλογος χωρίς εκεχειρία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη απαντήσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά μόνο εφόσον προηγηθεί άμεση, άνευ όρων και πλήρης εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Μαΐου.
Η απαίτηση αυτή υποστηρίζεται ρητά από το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Βαρσοβία και το Λονδίνο.
Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κιρ Στάρμερ, ο Όλαφ Μερτς και ο Ντόναλντ Τουσκ επισκέφθηκαν το Κίεβο για να επιβεβαιώσουν την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή: καμία διαπραγμάτευση χωρίς παύση των ρωσικών επιθέσεων.
Η παρουσία τους στο Κίεβο θεωρήθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και πολιτικής στήριξης της Ουκρανίας από την Ευρώπη.
Αντίθετα, η πρόταση του Πούτιν, διατυπωμένη σε μεταμεσονύκτιο διάγγελμα από το Κρεμλίνο, συνοδευόταν μόνο από την υπόσχεση μιας «συνάντησης» και την πρόθεση να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση «από εκεί που σταμάτησε» το 2022.
Δεν έκανε καμία αναφορά σε απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων και δεν ανακοίνωσε καν προσωρινή εκεχειρία.
Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας του 2022
Στο ζήτημα παρενέβη σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ένα «παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε για την επίτευξη ειρήνης» και «συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσουν το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες».
Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν την Κυριακή τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ξανά ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμπλέκεται στις συζητήσεις για την Ουκρανία.
Μερικές ημέρες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκίνησαν συνομιλίες στη Λευκορωσία που αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.
Προσχέδιο συμφωνίας που συντάχθηκε εκεί το οποίο καθόριζε ένα πλαίσιο για πιθανή διευθέτηση έγινε γνωστό ως «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης».
Οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Μάιο, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι μπορεί να επιτευχθεί διευθέτηση με βάση το ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης. Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε επίσης στο προσχέδιο του 2022 ως πιθανό οδηγό για τη μελλοντική ειρήνη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου εξέτασε το Reuters, η Ουκρανία θα συμφωνούσε σε μόνιμη ουδετερότητα σε αντάλλαγμα για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη, όπως Λευκορωσία, Καναδάς, Γερμανία, Ισραήλ, Πολωνία και Τουρκία.
Content Original Link:
" target="_blank">