Η Κίνα έχει ξεπεράσει ΗΠΑ και Ευρώπη στην κούρσα των εξοπλισμών - Ο ρόλος της AI
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει μεγαλεπήβολα σχέδια για τον επανεξοπλισμό της Γηραιάς Ηπείρου, τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επαναφέρει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, η Κίνα κάνει θεαματικά άλματα τόσο στην κούρσα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και στη βιομηχανική παραγωγή νέας γενιάς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής αποδείξει ότι στα νέα πεδία των μαχών το πάνω χέρι έχουν πλέον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όμως μέχρι σήμερα τα αεροσκάφη αυτά χρειάζονται έναν χειριστή εδάφους που τα κατευθύνει.
Οι πόλεμοι του 21ου αιώνα
Φανταστείτε τις αλλαγές που θα φέρουν στους μελλοντικούς πολέμους μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα κατευθύνονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μια σύγχρονη κούρσα στο πεδίο των εξοπλισμών που θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπο των πολεμικών συρράξεων όπως τις ξέραμε.
Και αυτή η κούρσα γίνεται σήμερα με κύριους ανταγωνιστές τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ η Ευρώπη, με τις πολιτικές που ακολουθεί, φαίνεται ότι θα παραμείνει στο ρόλο του παρατηρητή.
Όπως όλα δείχνουν η Κίνα προηγείται σε αυτόν τον ανελέητο ανταγωνισμό επιδεικνύοντας δύο βασικά ατού. Το πρώτο έχει να κάνει με την παραγωγή ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία των μεγάλων κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.
Ειδικού αναλυτές τονίζουν ότι η η Δύση θα πρέπει να ανησυχεί από την τεράστια κλίμακα της επέκτασης της ενεργειακής ικανότητας της Κίνας.
Για παράδειγμα η Κίνα έχει ως στόχο την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 2.461 gigawatt έως το 2030. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι αντίστοιχα 1.100 και 500 gigawatt.
Παραγωγή ενέργειας
Αυτή τη στιγμή οι κινέζοι κατασκευάζουν στο Θιβέτ το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο, το οποίο θα έχει ενεργειακή δυναμικότητα περίπου όσο η σημερινή δυναμικότητα της Γερμανίας.
Το φράγμα, το οποίο θα βρίσκεται στον κάτω ρου του ποταμού Yarlung Tsangpo, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από το φράγμα των Τριών Φαραγγιών, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και όπως όλα δείχνουν η Κίνα βρίσκεται αρκετά μπροστά στον αγώνα εξασφάλισης της απαιτούμενης ενέργειας για οποιαδήποτε βιομηχανία στηρίζεται σε αυτή.
Πάρτε για παράδειγμα τη γερμανική Rheinmetall. Είναι ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές πυρομαχικών και αρμάτων μάχης. Όπως πολλοί παραδέχονται αυτός ο γερμανικός κολοσσός κατασκευάζει τα καλύτερα τανκς στον κόσμο. Αλλά είναι παλιάς σχολής.
Τι πιθανότητες επιβίωσης θα έχει στο μέλλον ένας στρατιώτης που θα βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα από αυτά τα τανκς όταν δέχεται επίθεση από ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα καθοδηγούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Ευρωπαϊκές αγκυλώσεις
Τη στιγμή που η Κίνα κάνει αυτά τα τεράστια άλματα η Ευρώπη παρατηρεί αμήχανη και το μόνο που κάνει είναι να επιβάλλει παράλογους κανονισμούς για την Τεχνητή Νοημοσύνη που στην ουσία εμποδίζουν την καινοτομία στον σημαντικότερο εξελισσόμενο επιχειρηματικό τομέα του 21ου αιώνα.
Με λίγα λόγια οι ευρωπαίοι πυροβολούν τα πόδια τους με τις απίστευτες εμμονές τους. Στους κύκλους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν γίνεται σχεδόν καμία συζήτηση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Τεχνητής Νοημοσύνης ή για τα ΑΙ πυραυλικά δορυφορικά συστήματα.
Ένα απλό παράδειγμα είναι η τεχνολογία 5G. Τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα με την πλήρη επέκτασή της, οι κινέζοι αναπτύσσουν ήδη το 6G, την τεχνολογία που θεωρείται απαραίτητη για τη βιομηχανική παραγωγή νέας γενιάς.
Μετά την ενέργεια ο δεύτερος κρίσιμος τομέας στον οποίο η Κίνα υπερέχει είναι ο τομέας της βιομηχανικής παραγωγής υψηλής τεχνολογίας.
Στη Δύση επικρατεί εδώ και καιρό η άποψη ότι είναι πιο αποτελεσματικό να αφήσουν τον τομέα της παραγωγής στην Κίνα και σε άλλες ανερχόμενες οικονομίες, ενώ οι ΗΠΑ θα ειδικεύεται στις τεχνολογίες αιχμής και τα χρηματοοικονομικά και η Ευρώπη θα παραμείνει ένα μεγάλο μουσείο.
Βιομηχανία νέας γενιάς
Μπορεί οι ΗΠΑ να εξακολουθούν να ηγούνται παγκοσμίως στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά η Κίνα έχει καταφέρει να καλύψει ήδη πολλά κενά επειδή όλη η έρευνα που γίνεται εκεί στον τομέα αυτόν είναι ανοιχτού κώδικα. Οι μυστικοί αλγόριθμοι και οι βιομηχανικές πατέντες ανήκουν στο παρελθόν. Στον παλιό κόσμο οι ΗΠΑ ήταν χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό, αλλά κάτι τέτοιο, όπως απέδειξε και το παράδειγμα της DeepSeek, δεν ισχύει πλέον.
Κι εδώ μπαίνει το σημαντικό πλεονέκτημα της Κίνας που είναι οι δυνατότητές της στη βιομηχανική παραγωγή νέας γενιάς. Πριν από μερικά χρόνια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ είχε δηλώσει ότι επέλεξε την Κίνα για την παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας του όχι γιατί είναι πιο φθηνή, αλλά επειδή είναι πιο καλή σε αυτό. Με λίγα λόγια οι κινέζοι είναι καλύτεροι στην παραγωγή και την ανάπτυξη σε κλίμακα.
Η βιομηχανική παραγωγή στο άμεσο μέλλον δεν θα στηρίζεται τόσο πολύ στα εργατικά χέρια, αλλά στα ρομπότ που θα καθοδηγούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και σε αυτόν το τομέα η Κίνα έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα.
Το Πεκίνο χρειάστηκε 30 χρόνια για να φτάσει από τη θέση μιας προβιομηχανικής οικονομίας στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Η ενέργεια και η εξελιγμένη βιομηχανική παραγωγή είναι αυτά που έχουν σημασία στην κούρσα των εξοπλισμών του 21ου αιώνα. Και η Κίνα είναι μπροστά και στα δύο.
Content Original Link:
" target="_blank">