Ζωντανή εικόνα από το Βατικανό: Άρχισε η διαδικασία εκλογής του Πάπα
Το κονκλάβιο συνεδριάζει για την εκλογή του νέου πάπα. Από το πρωί οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι βρίσκονται στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου τελείται η λειτουργία pro eligendo pontifice, υπέρ της εκλογής του νέου ποντίφικα.
Συλλειτουργούν όλοι οι καρδινάλιοι και χοροστατεί ο γηραιότερος εξ αυτών, ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε. Το απόγευμα, στις 17:20 ώρα Ελλάδας, το σύνολο των καρδιναλίων κάτω των 80 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν στην διαδικασία του κονκλάβιου, μετέβησαν από το παρεκκλήσι Παολίνα στην Καπέλα Σιξτίνα, όπου έπειτα από περίπου δέκα λεπτά έκλεισαν οι πύλες και άρχισε η πρώτη ψηφοφορία.
Οι καρδινάλιοι θα ζητήσουν από το Άγιο Πνεύμα να τους βοηθήσει στο έργο τους και έχουν επίσης δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας.
Των συνεδριάσεων θα προΐσταται ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος θεωρείται και το κύριο «φαβορί» για τη διαδοχή του Φραγκίσκου, ενώ γύρω στις 20.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να βγει ο πρώτος καπνός από την σόμπα της Καπέλα Σιξτινα.
Δείτε ζωντανή εικόνα από το Βατικανό
Ποικιλομορφία ή ενότητα;
Ο Πάπας Φραγκίσκος επαναπροσδιόρισε την αποστολή της Εκκλησίας με επίκεντρο τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους, δίνοντας έμφαση στη συμπεριληπτικότητα, την ευσπλαχνία και τη λιγότερο δογματική προσέγγιση στα κοινωνικά ζητήματα. Ωστόσο, οι πιο συντηρητικοί καρδινάλιοι ερμηνεύουν τη θητεία του ως πηγή σύγχυσης καθώς θεωρούν πως εισήγαγε περιθώρια ελιγμών σε ευαίσθητα πολιτιστικά ζητήματα, όπως οι διδαχές της Εκκλησίας για τον γάμο και την ομοφυλοφιλία.
Είναι ενδεικτικό ότι η συντηρητική πτέρυγα της Εκκλησίας, πριν ακόμη ταφεί ο Φραγκίσκος το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχε ήδη ξεκινήσει να πιέζει προς μια επιστροφή στην «ενότητα» – τη λέξη που αποτελεί το σύνθημα των συντηρητικών καρδιναλίων και η οποία, όπως εξηγούν οι «New York Times», αν και ακούγεται «αθώα», για πολλούς υποστηρικτές του Φραγκίσκου σηματοδοτεί κωδική ονομασία για την ανατροπή του έργου του.
Ο καρδινάλιος Μάικλ Τσέρνι από τον Καναδά, ένας εκ των στενότερων συμβούλων του Φραγκίσκου, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα ήταν κατηγορηματικός: «Ακούγεται πολύ καλό, αλλά σημαίνει αντιστροφή».
Για όσους αντιτάχθηκαν στον Φραγκίσκο, πολλοί από τους οποίους διορίστηκαν από τον προκάτοχό του, Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ενότητα σημαίνει μια «νέα εσωστρέφεια» με την υπόσχεση «ενότητας που λύνει όλα τα προβλήματά μας» εξήγησε, προσθέτοντας πως για εκείνον η λέξη-κλειδί πρέπει να είναι η «ποικιλομορφία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αιδεσιμότατος Αντόνιο Σπαντάρο, υφυπουργός Πολιτισμού και Παιδείας του Βατικανού, σχολίασε: «Ο Φραγκίσκος διατήρησε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ ενότητας και ποικιλομορφίας. Ο νέος Πάπας πρέπει να κρατήσει και τα δύο».
Για παράδειγμα, όταν ο Φραγκίσκος έκανε μια σημαντική αλλαγή επιτρέποντας τις ιερατικές ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια, χειροκροτήθηκε από τους φιλελεύθερους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά μια τεράστια έκφραση διαφωνίας από τους ηγέτες της Εκκλησίας στην Αφρική, την ήπειρο όπου πολλοί θεωρούν ότι βρίσκεται το μέλλον του Ρωμαιοκαθολικισμού, τον ανάγκασε να υποχωρήσει.
Για χάρη της ενότητας, ο Φραγκίσκος ουσιαστικά επέτρεψε στους Αφρικανούς να εξαιρεθούν από αυτή την αλλαγή, αναγνωρίζοντας τις πολιτισμικές ευαισθησίες. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με τον Σπαντάρο, ήταν «πιο επαναστατική» από το ίδιο το μέτρο, «επειδή νομιμοποιούσε μια ποιμαντική πολλαπλότητα». Ηταν ο τρόπος του Φραγκίσκου, εξήγησε, να αναγνωρίσει την πολιτισμική ποικιλομορφία και τις διαφορές μέσα σε μια ενωμένη εκκλησία. Ο νοτιοκορεάτης καρδινάλιος Λάζαρους Γιου Χέουνγκ-σικ δήλωσε πως «ενότητα σημαίνει, για μένα, άνοιγμα της καρδιάς. Ο Φραγκίσκος με δίδαξε ότι πρέπει να ανοίξω την καρδιά μου για να αγαπώ τους άλλους».
Τα ερωτήματα του Κονκλαβίου
Ενα από τα βασικά ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν από το Κονκλάβιο είναι αν η συντηρητική πτέρυγα, η οποία περιλαμβάνει καρδιναλίους κυρίως από την Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και μέρος των ΗΠΑ, έχει αρκετές ψήφους για να γυρίσει το εκκρεμές πίσω στις δογματικές παπικές ηγεμονίες του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’ και του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’.
Παρά το γεγονός ότι 108 από τους συνολικά λίγο περισσότερους από 130 καρδιναλίους με δικαίωμα ψήφου έχουν οριστεί από τον Φραγκίσκο, δεν είναι βέβαιο ότι όλοι τους θα στηρίξουν υποψηφίους που ενστερνίζονται το όραμά του. Πολλοί από αυτούς, ειδικά όσοι διορίστηκαν πρόσφατα, υπολείπονται εμπειρίας και είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τις δυναμικές του Βατικανού, οπότε, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενδέχεται να παρασυρθούν από απλουστευτικά συνθήματα περί «ενότητας».
Ταυτόχρονα, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που θα βαρύνουν στην απόφαση: η ηλικία του υποψηφίου, η γεωγραφική του προέλευση, η ικανότητά του να διαχειριστεί τη γραφειοκρατία της Αγίας Εδρας. Ενας νεότερος Πάπας μπορεί να διαμορφώσει την Εκκλησία για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά ίσως δυσκολευτεί να εξισορροπήσει τα αντίρροπα ρεύματα που ενίσχυσε η θητεία του προκατόχου του.
Content Original Link:
" target="_blank">