ΥΠΕΞ Κοσόβου στο ΒΗΜΑ: Οι σχέσεις με ΕΕ, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία - Η συμφωνία με τη Δανία
Ο Κρεσνίκ Αχμέτι, υφυπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, αναφέρεται στην ιστορικά καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ και στην πρόοδο των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ παραδέχεται ότι η χώρα του υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη Δανία για την μεταφορά κρατουμένων από τις δανέζικες φυλακές. Το Βήμα τον συνάντησε στους Δελφούς, στη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ τον Απρίλιο.
Πώς είναι οι σχέσεις Ελλάδας και Κοσόβου;
Προόδευσαν πολύ τα τελευταία χρόνια. Είχαμε πολλές υψηλόβαθμες επισκέψεις, είτε στην Αθήνα είτε στην Πρίστινα. Αναβαθμίσαμε, πριν από τρία χρόνια αν δεν κάνω λάθος, το γραφείο αντιπροσώπευσης του Κοσόβου στην Αθήνα, το οποίο δεν ήταν μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό γιατί δημιούργησε πρόσβαση στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης πρόσφατα, με την άρση της βίζας για τη Ζώνη Σένγκεν, για την οποία ευχαριστούμε και την Ελλάδα για τη στήριξή της, μεγάλος αριθμός Κοσοβάρων επισκέπτεται κυρίως τη Θεσσαλονίκη – κάθε Σαββατοκύριακο, φθάνουν περίπου τους 4.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτορείων του Κοσόβου, πέρσι πραγματοποιήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια επισκέψεις στην Ελλάδα. Αυτό ενισχύει την επαφή μεταξύ των λαών, αλλά και την ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων.
Πάντοτε καλούμε την Ελλάδα και τις άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ που δεν μας έχουν αναγνωρίσει (σ.σ. Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία) να το κάνουν. Νομικά, το θέμα έχει ξεκαθαριστεί από το 2010, όταν το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ελπίζουμε ότι με τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις σχέσεις, θα έρθει και η στιγμή της επίσημης αναγνώρισης.
Στις σχέσεις Κοσόβου-Σερβίας σημειώνεται πρόοδος;
Είχαμε πρόοδο στον διάλογο το 2023 και, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, καταλήξαμε στη Συμφωνία των Βρυξελλών που έθεσε ένα πλαίσιο διμερών σχέσεων στον δρόμο προς την εξομάλυνση. Αλλά λίγους μήνες αργότερα, η Σερβία ουσιαστικά αποσύρθηκε από τη συμφωνία. Εμείς ζητάμε την πλήρη εφαρμογή της. Η Σερβία, αντιθέτως, εντείνει την επιθετικότητα. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για εξομάλυνση αλλά παρουσιάζει ασάφεια που δεν βοηθάει. Το Κόσοβο δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Αποτελούμε μια πραγματικότητα που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει ασάφεια.
Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες σε συζητήσεις με την Πρίστινα ώστε να εγκαταστήσουν φυλακές ή κέντρα κράτησης μεταναστών στο Κόσοβο;
Έχουμε μια συμφωνία με τη Δανία, που βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας όσον αφορά τις υποδομές, για την μεταφορά κρατουμένων σε φυλακές στο Κόσοβο, υποθέτω λόγω υπερπληθυσμού στις φυλακές της Δανίας.
Από την δική σας πλευρά, γιατί κάνατε αυτή τη συμφωνία με τη Δανία;
Υπήρχε ανάγκη από τη Δανία που είναι μια από τις χώρες εταίρους του Κοσόβου. Η συμφωνία προβλέπει αμοιβαία οφέλη.
Η σχέση Τουρκίας-Κοσόβου παραμένει στενή;
Η Τουρκία είναι ένας από τους εταίρους του Κοσόβου και έχει επίσης έναν αριθμό επενδύσεων στο Κόσοβο. Υπάρχει διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και συνεργασία στην άμυνα. Για παράδειγμα, πρόσφατα υπογράψαμε συμφωνία με τουρκική εταιρεία για το άνοιγμα εργοστασίου πυρομαχικών στο Κόσοβο, το οποίο στη συνέχεια θα ανήκει στο κράτος μας.
Το Κόσοβο ήταν πάντα φιλοαμερικανικό. Τι περιμένετε από την κυβέρνηση Τραμπ;
Ιστορικά οι Αλβανοί γενικά έχουν στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ από την εποχή του Γούντροου Ουίλσον (σ.σ. μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε βέτο κατά της διάσπασης της Αλβανίας την οποία συζητούσε η διεθνής κοινότητα). Έχουμε αμερικανικά στρατεύματα στο Κόσοβο και πολλούς πυλώνες συνεργασίας. Για παράδειγμα, στον τομέα της άμυνας, θα αγοράσουμε σύντομα ελικόπτερα Black Hawk κ.ά. Οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του Κοσόβου αλλά δυστυχώς τώρα αισθανόμαστε το κενό που δημιουργήθηκε από την έλλειψη χρηματοδότησης από την USAID (σ.σ. την αμερικανική υπηρεσία διεθνούς βοήθειας που έκλεισε πρόσφατα ο Τραμπ). Με την κυβέρνηση Τραμπ αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε την ιστορική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Content Original Link:
" target="_blank">