12
Mon, May

Πώς έγινε η διάλυση του ΡΚΚ και τι περιμένει η Τουρκία;

Πώς έγινε η διάλυση του ΡΚΚ και τι περιμένει η Τουρκία;

Παραπολιτικα
Πώς έγινε η διάλυση του ΡΚΚ και τι περιμένει η Τουρκία;
Μια ιστορική απόφαση ελήφθη από το PKK, που ανακοίνωσε πως μετά από 40 χρόνια καταθέτει τα όπλα, θέτοντας τέλος στον ένοπλο αγώνα του με την Τουρκία. Η Άγκυρα αναφέρεται σε ένα «σημαντικό βήμα» προκειμένου για την ευόδωση του «αγώνα για μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία», με την απόφαση αυτή της οργάνωσης να λαμβάνεται ύστερα από το 12ο συνέδριό του, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Μαΐου. 

Το PKK ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την ιστορική αποστολή του, προσθέτοντας ότι εφεξής οι τουρκο-κουρδικές σχέσεις πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κουρδικά πολιτικά κόμματα θα εκπληρώσουν την ευθύνη τους για τη σύσταση της κουρδικής δημοκρατίας και τη διασφάλιση του σχηματισμού ενός κουρδικού δημοκρατικού έθνους. «Χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός των σχέσεων Τούρκων και Κούρδων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, που δημιουργήθηκε το 1978 και άρχισε την ένοπλη πάλη ενάντια στο τουρκικό κράτος το 1984. «Ευελπιστούμε ότι τα κουρδικά κόμματα θα διασφαλίσουν τη δημοκρατία για το κουρδικό στοιχείο και την ανάπτυξη του δημοκρατικού κουρδικού έθνους», σημειώνει ακόμη το PKK.

*Διαβάστε:PKK: Ποια η ιστορία της οργάνωσης που καταθέτει τα όπλα ύστερα από 40 χρόνια σύγκρουσης με την Τουρκία - Τι οδήγησε στην απόφαση-σταθμό


Τι είναι το ΡΚΚ

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κουρδικές οργανώσεις με έδρα την Τουρκία και το Ιράκ. Ιδρύθηκε το 1978 και από το 1984 βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος. Το PKK ξεκίνησε με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, αλλά στην πορεία μετέβαλε τις επιδιώξεις του σε αίτημα για ίσα δικαιώματα και κουρδική αυτονομία εντός της Τουρκίας, αντικατοπτρίζοντας την εξέλιξη της ιδεολογίας του. Το PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê) ιδρύθηκε στο χωριό Φις, κοντά στο Λίτζε της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ, από μια ομάδα Κούρδων φοιτητών με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η αρχική ιδεολογία του PKK συνδύαζε τον επαναστατικό σοσιαλισμό με τον κουρδικό εθνικισμό, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, Μαρξιστικού-Λενινιστικού κράτους στην περιοχή που θα ονομαζόταν Κουρδιστάν.

Η δημιουργία του PKK ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την καταπίεση που βίωναν οι Κούρδοι στην Τουρκία. Εκείνη την περίοδο, η χρήση της κουρδικής γλώσσας, ενδυμασίας, λαογραφίας και ονομάτων απαγορευόταν στις κουρδικές περιοχές. Οι λέξεις "Κούρδοι", "Κουρδιστάν" και "Κουρδικά" είχαν επίσημα απαγορευτεί από την τουρκική κυβέρνηση. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, η κουρδική γλώσσα απαγορεύτηκε επισήμως τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή, με αποτέλεσμα πολλοί που μιλούσαν, δημοσίευαν ή τραγουδούσαν στα κουρδικά να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται.


Η ένοπλη δράση του PKK και η σύγκρουση με την Τουρκία

Από το 1984 έως το 2013, το PKK διεξήγαγε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους, διεκδικώντας πολιτισμικά και πολιτικά δικαιώματα για τους Κούρδους της Τουρκίας, οι οποίοι αποτελούν το 18% με 20% του συνολικού πληθυσμού και βρίσκονταν υπό καθεστώς καταπίεσης για δεκαετίες. Η ένοπλη δράση του PKK αποτέλεσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καθιέρωση γλωσσικών, πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων για την εθνική κουρδική μειονότητα της χώρας.
Η σύγκρουση μεταξύ του PKK και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και από τις δύο πλευρές, ενώ έχει επηρεάσει σημαντικά την πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από αρκετά κράτη και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων:

- Του ΝΑΤΟ

- Της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Των Ηνωμένων Πολιτειών
Ωστόσο, χώρες όπως η Αρμενία, η Κίνα, η Ρωσία, το Βιετνάμ και η Κούβα δεν έχουν χαρακτηρίσει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η ιδεολογική μεταστροφή του PKK μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν

Μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999, η οργάνωση υπέστη σημαντική ιδεολογική μεταστροφή. Το PKK εγκατέλειψε τον Μαρξιστικό-Λενινιστικό χαρακτήρα του και υιοθέτησε τη νέα πολιτική πλατφόρμα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού, η οποία είναι επηρεασμένη από τον ελευθεριακό σοσιαλισμό. Παράλληλα, σταμάτησε τις επίσημες εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός εντελώς ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Αυτή η ιδεολογική μεταστροφή αντικατοπτρίζει την προσαρμογή του PKK στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής και την αναγνώριση ότι η επίτευξη αυτονομίας εντός των υφιστάμενων κρατικών δομών μπορεί να αποτελέσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την προώθηση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Πρόσφατες εξελίξεις και η τρέχουσα κατάσταση του PKK

Στις 21 Μαρτίου 2013, το PKK κήρυξε επίσημη παύση του πυρός με την Τουρκία, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στις σχέσεις του με το τουρκικό κράτος. Στη συνέχεια, η οργάνωση συμμετείχε ενεργά στις εχθροπραξίες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ιδιαίτερα κατά την πολιορκία του Κομπάνε, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ως σημαντικού παράγοντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή. Ωστόσο, η εκεχειρία με την Τουρκία δεν διήρκεσε πολύ. Μετά από βομβαρδισμό θέσεών του από τουρκικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 2015, το PKK επανέλαβε τις επιθέσεις εναντίον στόχων στην Τουρκία, οδηγώντας σε νέο κύκλο βίας και αντιπαράθεσης.

Τα τελευταία χρόνια, η σύγκρουση μετατοπίστηκε στο γειτονικό βόρειο Ιράκ, όπου το PKK έχει βάσεις και η Τουρκία δεκάδες φυλάκια. Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις κατά των μαχητών εκεί, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών με πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που η Βαγδάτη έχει πει ότι παραβιάζει την κυριαρχία της.

Ωστόσο, το Ιράκ και η Τουρκία είχαν συμφωνήσει να ενισχύσουν τη συνεργασία κατά του PKK και η Βαγδάτη το χαρακτήρισε για πρώτη φορά απαγορευμένη οργάνωση.

Η Τουρκία στοχεύει επίσης την πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, θεωρώντας την ως θυγατρική του PKK, και έχει διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις μαζί με τις συμμαχικές συριακές δυνάμεις για να την απωθήσει από τα σύνορά της. Ωστόσο, το YPG ηγείται των SDF, του βασικού συμμάχου του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις SDF αποτελεί εδώ και χρόνια πηγή έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Η εκδίωξη τον Δεκέμβριο του πρώην προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ –στον οποίο η Άγκυρα αντιτάχθηκε επί μακρόν, υποστηρίζοντας τους Σύρους αντάρτες–, ενίσχυσε τη θέση και την επιρροή της Τουρκίας εκεί. Ζήτησε τη διάλυση της YPG και την εκδίωξη των ηγετών του από τη Συρία και απείλησε με τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για τη «συντριβή» της ομάδας, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Τούρκοι, Αμερικανοί, Σύριοι και Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν επιδιώξει μια συμφωνία για το μέλλον των Κούρδων μαχητών της Συρίας.

Το μήνυμα Οτσαλάν για την διάλυση του ΡΚΚ

Η σημερινή εξέλιξη για τη διάλυση του PKK ακολούθησε το μήνυμα που είχε στείλει πριν από μερικούς μήνες ο έγκλειστος στη φυλακή ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ειδικότερα, ο Οτσαλάν είχε ζητήσει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου από τα μέλη της κουρδικής οργάνωσης να παραδώσουν τα όπλα. Όπως ανέφερε το Euronews τότε σε σχετικό ρεπορτάζ, η δήλωση του φυλακισμένου ηγέτη του PKK είχε διαβαστεί από βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) στη συνάντηση «Κάλεσμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατική Κοινωνία» που είχε πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Elite World στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρώτο, δε, βήμα που έθεσε τη βάση για τις εξελίξεις, έγινε στις 22 Οκτωβρίου 2024 όταν ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε προτείνει αποφυλάκιση του Οτσαλάν υπό αυστηρά περιοριστικούς όρους, αν αυτός αποκηρύξει δημοσίως στην Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να διαλύσουν την οργάνωση.

Τι προσδοκά η Τουρκία από την διάλυση του ΡΚΚ

Στις πρώτες της αντιδράσεις, η Άγκυρα χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως ένα «σημαντικό βήμα» προς τον στόχο μιας «απαλλαγμένης Τουρκίας από την τρομοκρατία». Ειδικότερα, σχολιάζοντας την είδηση περί διάλυσης του PKK, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι «η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ομαλή πρόοδο προς μια χώρα απαλλαγμένη από την τρομοκρατία». «Η ανακοίνωση της απόφασης της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης να καταθέσει τα όπλα της και να αυτοδιαλυθεί αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η διαδικασία "Τουρκία Χωρίς Τρομοκρατία", με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποκτήσει ισχύ και έχει φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο X, ο Αλτούν.

Η διαδικασία αυτή «δεν είναι βραχυπρόθεσμη και ρηχή» και «όλα τα βήματα θα γίνουν με ευαισθησία και διαφάνεια» τονίζει ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Bölücü terör örgütünün silah bırakma ve kendisini feshetme kararının açıklanması, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen Terörsüz Türkiye sürecinin önemli bir aşamayı güçlenerek katettiğinin net bir göstergesi olmuştur.

Türkiye, 40 yılı aşkın…

— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) May 12, 2025

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του AKP, του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναφέρθηκε σε «σημαντικό βήμα» για «μια Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία». Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ομέρ Τσελίκ δηλώνει πως η διαδικασία της διάλυσης του PKK θα παρακολουθηθεί επισταμένως από τους κρατικούς θεσμούς και πως όλες οι εξελίξεις θα αναφέρονται στον πρόεδρο Ερντογάν. «Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση για τη διάλυση και τον αφοπλισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης πρέπει να εφαρμοστεί συγκεκριμένα, τόσο "εσωτερικά" όσο και "εξωτερικά", σε όλες τις διαστάσεις της. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα θετικό κύμα στην περιοχή μας για την αποτροπή ιμπεριαλιστικών σχεδίων που χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις για πολέμους δι' αντιπροσώπων» πρόσθεσε ο Τσελίκ.

Η συγκεκριμένη και πλήρης εφαρμογή της απόφασης του PKK, «με το κλείσιμο όλων των κλάδων του PKK και των παράνομων δομών του», θα είναι ένα «σημείο καμπής», πρόσθεσε ο Τσελίκ.

Sayın Cumhurbaşkanımızın “terörsüz Türkiye” için ortaya koyduğu yüksek siyasi iradesi ve sürecin koordinatlarını “devlet politikası” olarak çizen kapsayıcı ve net yaklaşımı ile Sayın Devlet Bahçeli’nin tarihi çağrısı, gelişmelere dönük duruşu ve yönlendirmeleri, topyekun “iç…

— Ömer Çelik (@omerrcelik) May 12, 2025

Content Original Link:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παραπολιτικα -Διεθνή

" target="_blank">

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παραπολιτικα -Διεθνή

FIRST NEWS TECH MODULE

Top Stories

Το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στον Πούτιν

Real.gr

Το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στον Πούτιν

Ο αρχηγός του δικτύου των Ρώσων κατασκόπων που δρούσε στη Βρετανία καταδικάστηκε σε σχεδόν 11 χρόνια φυλάκισης

Real.gr

Ο αρχηγός του δικτύου των Ρώσων κατασκόπων που δρούσε στη Βρετανία καταδικάστηκε σε σχεδόν 11 χρόνια φυλάκισης

Μόντι: Προειδοποιεί το Πακιστάν με «σθεναρή απάντηση» σε περίπτωση νέας «τρομοκρατικής επίθεσης»

Real.gr

Μόντι: Προειδοποιεί το Πακιστάν με «σθεναρή απάντηση» σε περίπτωση νέας «τρομοκρατικής επίθεσης»

Politico: Το Pfizergate δοκιμάζει τη Φον ντερ Λάιεν

Ελεύθερος Τύπος

Politico: Το Pfizergate δοκιμάζει τη Φον ντερ Λάιεν

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία

Ελεύθερος Τύπος

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία

Πριγκίπισσα Κέιτ: Η φύση υπήρξε το καταφύγιό μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο

Ελεύθερος Τύπος

Πριγκίπισσα Κέιτ: Η φύση υπήρξε το καταφύγιό μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο

Πρώτη περιοδεία Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Τα πετροδολάρια, τα αγκάθια και το Boeing

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρώτη περιοδεία Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Τα πετροδολάρια, τα αγκάθια και το Boeing

Γάλλος ΥΠΕΞ για Πούτιν: «Πρέπει να εμφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γάλλος ΥΠΕΞ για Πούτιν: «Πρέπει να εμφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη»

Γάζα: Η εικόνα ενός αποστεωμένου μωρού που σόκαρε τον κόσμο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γάζα: Η εικόνα ενός αποστεωμένου μωρού που σόκαρε τον κόσμο

Πάπας προς ΜΜΕ: «Μόνο οι λαοί που είναι ενημερωμένοι μπορούν να κάνουν ελεύθερες επιλογές»

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πάπας προς ΜΜΕ: «Μόνο οι λαοί που είναι ενημερωμένοι μπορούν να κάνουν ελεύθερες επιλογές»

Διακοπές ρεύματος προκάλεσαν καθυστερήσεις και αναστάτωση στο Μετρό του Λονδίνου

ΤΟ ΒΗΜΑ

Διακοπές ρεύματος προκάλεσαν καθυστερήσεις και αναστάτωση στο Μετρό του Λονδίνου

Φρίντριχ Μερτς: Η επόμενη ημέρα μιας παρ’ ολίγον ταπείνωσης κορυφής

ΤΟ ΒΗΜΑ

Φρίντριχ Μερτς: Η επόμενη ημέρα μιας παρ’ ολίγον ταπείνωσης κορυφής

Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα σύρραξης: Το πλήγµα στο Παντζάµπ και ο θρησκευτικός παράγοντας

Παραπολιτικα

Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα σύρραξης: Το πλήγµα στο Παντζάµπ και ο θρησκευτικός παράγοντας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικό "μπρα ντε φερ" για εκεχειρία - Η πρόσκληση Ζελένσκι στον Πούτιν, η "παρέμβαση" Τραμπ και η αντίδραση των Ευρωπαίων

Παραπολιτικα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικό "μπρα ντε φερ" για εκεχειρία - Η πρόσκληση Ζελένσκι στον Πούτιν, η "παρέμβαση" Τραμπ και η αντίδραση των Ευρωπαίων

ΗΠΑ: Σύγχυση για αεροπλάνο που προσφέρεται ως "δώρο" από το Κατάρ για επίσημη χρήση από τον Τραμπ - Η επιβεβαίωση του Λευκού Οίκου και το παρασκήνιο

Παραπολιτικα

ΗΠΑ: Σύγχυση για αεροπλάνο που προσφέρεται ως "δώρο" από το Κατάρ για επίσημη χρήση από τον Τραμπ - Η επιβεβαίωση του Λευκού Οίκου και το παρασκήνιο

Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας: Η Ρωσία κατέρριψε την πτήση MH17 το 2014 στην Ουκρανία

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας: Η Ρωσία κατέρριψε την πτήση MH17 το 2014 στην Ουκρανία

Άρση της απαγόρευσης του Al Jazeera στα παλαιστινιακά εδάφη αποφάσισε ο Αμπάς

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Άρση της απαγόρευσης του Al Jazeera στα παλαιστινιακά εδάφη αποφάσισε ο Αμπάς

Ισόβια στον οδηγό που καταδίωξε και σκότωσε ποδηλάτη στo Μπέρμιγχαμ, επειδή τον... εκνεύρισε

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ισόβια στον οδηγό που καταδίωξε και σκότωσε ποδηλάτη στo Μπέρμιγχαμ, επειδή τον... εκνεύρισε