Αποστολή στη Λιβύη για "επανεκκίνηση": Γεραπετρίτης και Βορίδης στην Τρίπολη για ακύρωση του µνηµονίου µε την Τουρκία και το Μεταναστευτικό
Υπό δοκιμασία τα τελευταία χρόνια οι διµερείς σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης Οι διµερείς σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιµαστεί λόγω του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου αλλά και της ισχυρής επιρροής της Τουρκίας. Εδώ και καιρό όµως η Τρίπολη εκπέµπει ορισµένα θετικά «σήµατα» προς την Αθήνα, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνεται το γεγονός ότι δεν φάνηκε να βρίσκεται στην ίδια «γραµµή» µε την Τουρκία και δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασµού, όπως επίσης και στη χωροθέτηση των οικοπέδων για τη διεξαγωγή ερευνών από τη Chevron νοτίως της Κρήτης. Την ίδια ώρα δε, δηµοπρατεί θαλάσσια οικόπεδα αγνοώντας την ανυπόστατη συµφωνία µε την Άγκυρα και φαίνεται πως ακολουθεί την αρχή της µέσης γραµµής µε την Αθήνα. Η καλή διάθεση που επιδεικνύει η Τρίπολη µένει ωστόσο να αποτυπωθεί και επίσηµα µε µια δηµόσια τοποθέτηση και εντασσόµενη σε ένα δεσµευτικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι κινήσεις ακυρώνουν στην πράξη το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο και δίνουν στην Ελλάδα το πλεονέκτηµα για άρση των όποιων εντυπώσεων είχαν δηµιουργηθεί ενισχύοντας τη θέση του σεβασµού του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και του ∆ικαίου της Θάλασσας.
Το Μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο για τη διπλωµατική επανεκκίνηση Ελλάδας και Λιβύης Η διπλωµατική επανεκκίνηση µε τη Λιβύη σε αυτή τη φάση έχει βασική προτεραιότητα τον έλεγχο των µεταναστευτικών ροών -κυρίως Αιγυπτίων πολιτών- από το Τοµπρούκ προς την Κρήτη, αλλά και προς τη Ρόδο, τη Γαύδο, την Κάσο και την Κάρπαθο. Η Αθήνα, σύµφωνα µε πληροφορίες, δηλώνει έτοιµη να υποστηρίξει την Τρίπολη µε όλα τα αναγκαία µέσα για την επιτήρηση και την ανάσχεση των ροών, προσφέροντας εξοπλισµό -όπως λέµβους, ραντάρ και drones-, µε στόχο τον εντοπισµό και την επιστροφή µεταναστών στο λιβυκό έδαφος. Η σύναψη διµερούς συµφωνίας για το Μεταναστευτικό κρίνεται µάλιστα επιβεβληµένη, καθώς, λόγω της µεγάλης απόστασης από την Κρήτη, δεν µπορεί να εφαρµοστεί αποτρεπτική πολιτική παρόµοια µε εκείνη που εφαρµόζεται στο Αιγαίο. Η προσέγγιση της Λιβύης από την Αθήνα εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασµό που περιλαµβάνει και τη διαρκή συνεργασία µε την Αίγυπτο - µια χώρα που αντιµετωπίζει σοβαρές οικονοµικές προκλήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επιτείνουν τις µεταναστευτικές πιέσεις στην περιοχή.
Content Original Link:
" target="_blank">