Τα deals του Ερντογάν: Πουλά ειρήνη, «αγοράζει» ισχύ - Ο ρόλος Τραμπ, Νετανιάχου
Επρεπε να περάσουν τρία χρόνια από το ναυάγιο των πρώτων απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη (στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής), για να ξανακαθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι αξιωματούχοι των δύο εμπολέμων προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές για τερματισμό του πολέμου κάνοντας χρήση των «καλών υπηρεσιών» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παρά την επικοινωνιακή σκόνη που σηκώθηκε για το ποιος ανταποκρίθηκε πρώτος σε πρωτοβουλία τίνος και με ποιον τρόπο, η συνάντηση αποτελεί ορόσημο, χωρίς να προδικάζει όμως το γρήγορο τέλος του πολέμου.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πρόβαλε μη ρεαλιστικές αξιώσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής, ενώ συμφωνήθηκε η απελευθέρωση χιλίων αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά.
- Η δύσκολη εξίσωση της Αθήνας, Γράφει ο Γιάννης Καρτάλης
Η Μόσχα και το Κίεβο θέλησαν να δείξουν ότι ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει πως θέλει να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το συντομότερο δυνατό για να «τελειώσουν» το θέμα, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και βάζοντας στο περιθώριο τους Ευρωπαίους, που καλούνται ωστόσο να αποτελέσουν μέρος της λύσης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα που στήθηκε στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ στην ακτή του Βοσπόρου είχε ο πρόεδρος Ερντογάν, αν και ο τούρκος οικοδεσπότης «πετάχτηκε» μέχρι τα Τίρανα την Παρασκευή (στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας) μόνο όταν το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε πως ο Πούτιν δεν επρόκειτο να παραστεί στις συνομιλίες και ο Τραμπ δεν έβλεπε πλέον λόγο για να πάει στην Τουρκία όπου βρισκόταν ήδη ο Ζελένσκι.
Διεκδικεί μερίδιο από το αμυντικό πρόγραμμα
Ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κατάφερε να βρεθεί πάλι στο προσκήνιο της διεθνούς διπλωματίας ως προνομιακός συνομιλητής των εμπλεκομένων. Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ως αξιοσέβαστος διαμεσολαβητής στην πιο πολύνεκρη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διεκδικώντας ταυτόχρονα μερίδιο από το κολοσσιαίο πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης των Ευρωπαίων απέναντι στον ρωσικό επεκτατισμό.
Εναν επεκτατισμό που βοήθησε και εκείνος να αναχαιτιστεί προμηθεύοντας μεν drones στον ουκρανικό στρατό, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτή γραμμή με το Κρεμλίνο. Μέσω της ίδιας γραμμής η Αγκυρα διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για τα σιτηρά, που υποτίθεται πως «έσωσε» αφρικανικές χώρες από την πείνα ενώ στην πραγματικότητα ενίσχυσε τη δική της θέση στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο ηγέτης της Τουρκίας που ασφυκτιά στα σύνορα της Συνθήκης της Λωζάννης και κατέχει ήδη τμήματα της επικράτειας τριών γειτόνων της (Κύπρος, Συρία, Ιράκ), παρενέβη στον Καύκασο βοηθώντας τους Αζέρους να καταλάβουν τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ κάνει αποφασιστικά βήματα για την «επίλυση» του κουρδικού ζητήματος στα μέτρα του.
- Εταίρος διαθέσιμος και πρόθυμος,Γράφει η Μαρία Γαβουνέλη
Ο πάγιος στόχος της Αγκυρας για την αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους εξυπηρετήθηκε με τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη προς τον πρώην πολέμαρχο της Αλ Κάιντα Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο οποίος αφού ανέτρεψε το καθεστώς Ασαντ φόρεσε κοστούμι ως μεταβατικός πρόεδρος Αχμέντ αλ Σάρα.
Ο ισχυρός άνδρας της Συρίας έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στο παλάτι του Ριάντ έσφιξε το χέρι του Τραμπ παρουσία του σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον ευνοούμενο του Ερντογάν, Αλ Σάρα, ως μια «ελκυστική, δυναμική προσωπικότητα» και αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον ώστε ο μέχρι πρόσφατα καταζητούμενος για 10 εκατομμύρια δολάρια τζιχαντιστής τρομοκράτης να έχει μια «ευκαιρία» για να χτίσει τη νέα Συρία.
Το εγκώμιο Τραμπ μπροστά στο Νετανιάχου
Πλέκοντας το εγκώμιο του Ερντογάν πριν από έναν μήνα – παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που παρακολουθούσε ανέκφραστος – ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για έναν δυνατό και έξυπνο ηγέτη. Συγχαίροντας δε τον Ερντογάν επειδή «κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της Συρίας», ο Τραμπ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει διευρύνει τη «ζώνη ασφαλείας» πέραν των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν και εξαπολύει τακτικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον «ισλαμιστών εξτρεμιστών», την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει τη δική της στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
Η Συρία είναι μία από αιτίες που πύκνωσαν τα σύννεφα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι σχέσεις του Τραμπ με τον Νετανιάχου ψυχράνθηκαν όταν ο πρώτος «έβαλε πάγο» στο σχέδιο του δεύτερου να βομβαρδίσει το Ιράν, ακόμα και μέσα στον Μάιο.
Ο αμερικανός πρόεδρος άνοιξε διάλογο με το καθεστώς της Τεχεράνης για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματός της, έκλεισε συμφωνία με τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης για τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν περιέλαβε το Ισραήλ στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ δεν ήθελε να επισκιαστούν οι αμερικανικές μπίζνες με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (συνολικού ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων) από το συνεχιζόμενο μακελειό στη Γάζα. Η αποδυνάμωση του Ιράν θα ενίσχυε περαιτέρω τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης ενώ θα αποτελούσε καλό νέο για τη Σαουδική Αραβία, η οποία θέλει να κάνει βήματα στην πυρηνική ενέργεια για «ειρηνικούς σκοπούς» με αμερικανική υποστήριξη.
Μιλούν για μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Γάζα
Πάντως το Ισραήλ έχει αναγγείλει μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Γάζα μετά το τέλος της περιοδείας Τραμπ στη Μέση Ανατολή, για την εξόντωση της Χαμάς καθώς και για την απώθηση του λιμοκτονούντος παλαιστινιακού πληθυσμού σε ακόμα μικρότερες ζώνες, το οποίο θα ισοδυναμούσε με δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Χαμηλούς τόνους για την τραγωδία της Γάζας διατήρησαν δημόσια οι άραβες συνομιλητές του Τραμπ παρότι το Ισραήλ επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό της περιοχής επί δυόμισι μήνες και αξιώνει από τον ΟΗΕ να συναινέσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μόνο από ισραηλινούς και αμερικανικούς φορείς. Αποφεύγοντας να επικρίνει τον Νετανιάχου, ο Τραμπ είπε ότι θέλει αμερικανικό έλεγχο στη Γάζα ώστε να τη μετατρέψει σε «ζώνη ειρήνης».
Content Original Link:
" target="_blank">