20
Tue, May

Ντόναλντ Τραμπ: Επιθετικός με τους αδύναμους, «πίσω ολοταχώς» με τους ισχυρούς

Ντόναλντ Τραμπ: Επιθετικός με τους αδύναμους, «πίσω ολοταχώς» με τους ισχυρούς

ΤΟ ΒΗΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ: Επιθετικός με τους αδύναμους, «πίσω ολοταχώς» με τους ισχυρούς

«Dealmaker-in-chief», ο καλύτερος διαπραγματευτής συμφωνιών: ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαίρεται για αυτό το προσόν του.

Στη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, ο Τραμπ συνήψε συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, ύψους 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Κατάρ, ύψους 96 δισ. δολαρίων, για την αγορά αεροσκαφών τύπου Boeing ενώ, όπως ισχυρίστηκε, σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη δέσμευση της αραβικής χώρας σε δεκαετές πλαίσιο επενδύσεων στις ΗΠΑ, ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στους τομείς της ενέργειας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόκειται για συμφωνίες στο συναλλακτικό πνεύμα που ο Τραμπ, ως επιχειρηματίας, έχει συνηθίσει να κλείνει.

Ωστόσο, η συμφωνία του με την Κίνα για τη μείωση των δασμών, η οποία προηγήθηκε της επίσκεψης στις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, όπως και η συμφωνία του με την Ουκρανία για τη συνεκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της χώρας, η συμφωνία με τη Βρετανία για την άρση ή αναπροσαρμογή των δασμών, η συμφωνία με τους Χούθι της Υεμένης για την αναστολή των επιθέσεων σε αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν είναι απλές εμπορικές συμφωνίες, καθώς οι επιπτώσεις τους αφορούν τον πλανήτη και όχι μόνον τις ΗΠΑ.

Δυσαρέσκεια για Γάζα και Ουκρανία

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», o αμερικανός πρόεδρος, σε πρόσφατες ιδιωτικές συνομιλίες του στο Μαρ-α-Λάγκο, φέρεται δυσαρεστημένος για την αδυναμία του να κλείσει συμφωνίες και να τερματίσει τους δύο πολέμους που είχε υποσχεθεί ότι θα τελείωνε, της Ρωσίας με την Ουκρανία και του Ισραήλ στη Γάζα. «Ο Πούτιν θέλει ολόκληρη την Ουκρανία» φέρεται ειπών ο Τραμπ και όσο για τη Γάζα, τα πράγματα είναι δύσκολα «γιατί αυτοί εκεί πολεμούν μεταξύ τους μια ζωή».  

Πόσο καλός διαπραγματευτής είναι ο Τραμπ; «Το Βήμα» συνομίλησε με Αμερικανούς που εργάστηκαν επί μακρόν μαζί του στον κατασκευαστικό τομέα, με δημοσιογράφους που παρακολουθούν την πορεία του από την εποχή που ήταν ανερχόμενος αστέρας στον κτηματομεσιτικό τομέα, αλλά και με πολιτικούς επιστήμονες και πρώην διπλωμάτες οι οποίοι αποτιμούν τη διαπραγματευτική δεινότητα του Τραμπ τους πρώτους μήνες της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

Η Μπάρμπαρα Ρες είναι μηχανικός στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε επί 18 χρόνια για τον Τραμπ και την εταιρεία του, την Trump Organization – της οποίας υπήρξε και αντιπρόεδρος στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Εζησε τον Τραμπ από κοντά όσο λίγοι άνθρωποι. Εδώ και χρόνια δεν διατηρεί επαφή μαζί του. Αποχώρησε από την εταιρεία όταν εκείνος την κατηγόρησε για σοβαρό λάθος σε μια υπόθεση ακινήτων στην Καλιφόρνια.

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020, η Ρες κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τη συνεργασία της με τον Τραμπ, με τίτλο «Tower of Lies» («Ο πύργος των ψεμάτων»). Ο τίτλος είναι υπαινιγμός στον Trump Tower (Πύργος Τραμπ) στην Πέμπτη Λεωφόρο, το κτίριο που έκανε αρχικώς γνωστό τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Η Ρες επέβλεπε, ως μηχανικός, τις εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ανέγερσης του Trump Tower.

«O Τραμπ που γνώρισα εγώ ήταν πιο ανθρώπινος» λέει στο «Βήμα» τηλεφωνικά από τη Νέα Υόρκη. «Με σεβόταν γιατί έλεγε ότι μια καλή γυναίκα είναι καλύτερη από δέκα άνδρες, γιατί η γυναίκα πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά και πολύ περισσότερο για να αποδείξει ότι είναι πραγματικά καλή. Ηταν όμως πάντα νταής, εριστικός, απειλούσε τους πάντες με μηνύσεις και με αγωγές. Μιλούσε άσχημα στους συνεργάτες μου, έλεγε διαφορετικά πράγματα στονκαθένα και στο τέλος όλοι αναρωτιούνταν τι από όσα έλεγε ήταν αλήθεια. Δεν αναλάμβανε ποτέ την ευθύνη σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά».

«Ηταν πάντα άθεος αλλά νόμιζε ότι ήταν θεός»

Η Ρες ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούσαν να πουν «όχι» στον Τραμπ και εκείνος να την ακούσει. Από ένα σημείο και μετά όμως αυτό άλλαξε. Τι συνέβη;

«Δεν νομίζω ότι μεσολάβησε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Αυτή απλώς ήταν η εξέλιξή του. Ξέρετε, ο Τραμπ εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη με τα χρήματα του πατέρα του, ήταν κακομαθημένος. Οταν άρχισε να γίνεται πιο γνωστός, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μετά, αφ’ ότου κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «The Art of the Deal» (1987), άρχισε να πιστεύει ότι η ισχύς του ήταν ανεξάντλητη. Θεωρούσε ότι ήταν ο καλύτερος σε όλα, ότι ήξερε περισσότερα από όλους τους άλλους για τα πάντα, από τους πολιτικούς για την πολιτική, από τους γιατρούς για το Aids. Ηταν πάντα άθεος αλλά νόμιζε ότι ήταν θεός, και έκανε τους άλλους να το πιστεύουν. Οσο περισσότερο πλούτιζε, τόσο μεγαλύτερη εμμονή αποκτούσε με τον εαυτό του».      

Η εμπλοκή του Τραμπ με την πολιτική ήταν, όπως μας λέει η Ρες, «σαν παιχνίδι, σαν να έλεγε στους άλλους κομπάζοντας «εμένα που με βλέπετε, μπορώ να γίνω πρόεδρος!»». Οταν το 2016 ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά, ο Τραμπ δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε. «Οταν όμως εξελέγη πρόεδρος, κανείς δεν μπορούσε να τον ελέγξει.Γιατί ο Τραμπ συνήθιζε πάντα να έχει κάτι για όλους: είτε να τους προσφέρει μια θέση είτε να τους κρατάει στο χέρι απειλώντας τους με δυσάρεστες αποκαλύψεις. Ο Τραμπ πάντα εξαγόραζε ανθρώπους».

Οσο για τα deals, τις συμφωνίες του, δεν ήταν πάντα επιτυχημένες. «Ο Τραμπ πίστευε ότι εκείνος βρισκόταν μονίμως σε θέση ισχύος, αυτό όμως δεν συνέβαινε πάντα όταν επρόκειτο για επαγγελματικές συμφωνίες. Στις σχέσεις του με τις γυναίκες, ναι, βρισκόταν μονίμως σε θέση ισχύος» καταλήγει η Ρες.

Μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και υποχώρηση

Το ταλέντο του Τραμπ στις διαπραγματεύσεις αμφισβητεί και ο Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον, δημοσιογράφος βραβευμένος με Πούλιτζερ ο οποίος έχει εργαστεί επί σειρά ετών για μέσα ενημέρωσης όπως οι «New York Times» και το Reuters. Συγγραφέας αρκετών βιβλίων, ο Τζόνστον κυκλοφόρησε το 2016 το μπεστ σέλερ με τίτλο «The Making of Donald Trump», ένα βιβλίο-χρονικό, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας για την άνοδο του Τραμπ ως επιχειρηματία και την ανάδειξή του ως υποψηφίου προέδρου.

Ο Τζόνστον αναφέρεται στον Τραμπ μόνον με το μικρό του όνομα όταν μιλάει στο «Βήμα»: «Ο Ντόναλντ, που γνωρίζω και παρακολουθώ στενά από το 1988, όταν διαπραγματεύεται μια συμφωνία, διατυπώνει αρχικώς μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, από τις οποίεςτελικώς υποχωρεί. Αυτό δεν τον εμποδίζει να δηλώνει ότι έκλεισε τη συμφωνία ακόμη και όταν έχει κερδίσει ελάχιστα, ή και τίποτε».

Την ίδια άποψη απηχεί και ο Τζόσουα Γουάιτ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο οποίος τονίζει ότι «ο Τραμπ επιδιώκει τη διευθέτηση γνωστών και προβεβλημένων ζητημάτων, ώστε ο ίδιος και η ομάδα του να μπορέσουν να ανακοινώσουν εντυπωσιακές «νίκες» και οι εμπλεκόμενοι να συναινέσουν σε μια συμφωνία επωφελή για τις ΗΠΑ και για το διεθνές κύρος του προέδρου».

Ο Τζόνστον είναι λιγότερο κομψός στη διατυπώσεις του.

«Ο Ντόναλντ βασίζεται πρωτίστως στις απειλές και στο νταηλίκι απέναντι σε αυτούς με τους οποίους διαπραγματεύεται που βρίσκονται συνήθως σε θέση οικονομικά ασθενέστερη. Αλλους τους απειλεί με αποκαλύψεις που θα τους βλάψουν. Οταν όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρούς αντιπάλους που σκέφτονται στρατηγικά, όπως η Κίνα στην υπόθεση των δασμών, τότε ο Ντόναλντ υποχωρεί, συρρικνώνεται. O Ντόναλντ είναι απατεώνας, ο μεγαλύτερος στην ιστορία του κόσμου, αφού κατόρθωσε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ δύο φορές, λέγοντας ψέματα για την υγεία του, για τις επιχειρηματικές του ικανότητες, για τις επιδόσεις του στο γκολφ και για τη διαπραγματευτική του δεινότητα. Είναι όλα ψέματα αλλά κατόρθωσε να πείσει το πλήθος των MAGA να αγνοήσει όλα τα αδιάσειστα δημόσια έγγραφα και στοιχεία, διότι απλώς ο Ντόναλντ είναι ο μόνος που κατέχει την αλήθεια».

Η λογική του μηδενικού αθροίσματος

Για τον Σταν Βόιγκερ, οικονομικό αναλυτή στο think tank American Enterprise Institute, η διαπραγματευτική λογική του Τραμπ είναι «η λογική του μηδενικού αθροίσματος». Με αυτή τη λογική όμως είναι πολύ δύσκολο να επιτύχεις σημαντικές συμφωνίες επωφελείς και για τις δύο πλευρές.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ θέλει, μετ’ επιτάσεως, να θεωρείται «dealmaker». «O συνδυασμός αυτών των δύο χαρακτηριστικών οδηγεί τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Τραμπ στη συνήθη έκβαση, δηλαδή σε συμφωνίες που επιφέρουν μια ελάχιστη επικαιροποίηση του status quo, η οποία ωστόσο παρουσιάζεται ως μείζων θρίαμβος». Ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτή της λογικής, ο Βόιγκερ παραθέτει την πρόσφατη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών – Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουάιτ, «ο Τραμπ αποφεύγει συμφωνίες που θα κοστίσουν στην Αμερική σε χρόνο και χρήμα και απαιτούν τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ». Την τακτική αυτή εφάρμοσε στις συμφωνίες με τους Χούθι και τη Βρετανία. Οταν πάντως, όπως λέει ο Βόιγκερ, ο Τραμπ προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις, «προσέρχεται αρχικώς με εξαιρετικά επιθετικές θέσεις. Και αναγκάζεται στη συνέχεια να προβεί σε κολοσσιαίες υποχωρήσεις προκειμένου να συνάψει συμφωνία. Αυτό συνέβη με την Κίνα όπου και οι δύο πλευρές μείωσαν τους δασμούς στο 10%, αφότου ο Τραμπ τους είχε φτάσει στο 145%».

Ο Σοφοκλής Γούλας, οικονομικός αναλυτής στο think tank Brookings Institution, περιγράφει τον Τραμπ ως «coercive negotiator, δηλαδή ως πιεστικό διαπραγματευτή με μοναδικό στόχο να αναγκάσει την άλλη πλευρά να παραχωρήσει όσα περισσότερα γίνεται. Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται πόσο ζημιώνει την άλλη πλευρά ούτε αν η διαπραγμάτευση είναι δίκαιη».

«Πέτυχε εκεχειρία Ινδίας – Πακιστάν»

Από τους συνομιλητές του «Βήματος»,μόνον ο Ζόλταν Φέχερ, πολιτικός και διπλωματικός αναλυτής στο think tank Atlantic Council, και πρώην διπλωμάτης στις αποστολές της Ουγγαρίας στην Ουάσιγκτον και στην Αγκυρα, αναγνωρίζει θετικά στοιχεία στο διαπραγματευτικό ύφος του Τραμπ. «Προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων, με ταλέντο και μεγάλη εμπειρία στις επιχειρηματικές συμφωνίες, τα οποία θέλει να μεταφέρει και στη διεθνή πολιτική, γεγονός δύσκολο διότι στη διεθνή πολιτική υπάρχουν εντελώς διαφορετικοί κανόνες. Πρέπει όμως να του πιστώσουμε την εκεχειρία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ένα ζήτημα όπου οι διαμεσολαβητικές του προσπάθειες καταδεικνύουν ότι ο Τραμπ μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας και ειρήνης στον κόσμο».

Παρά ταύτα, ο πρώην διπλωμάτης μοιάζει να επιβεβαιώνει τη «Wall Street Journal» περί της δυσαρέσκειας του Τραμπ για τις συμφωνίες που «δεν του βγαίνουν»: «Το να επιτύχει συμφωνίες σε ακανθώδη ζητήματα είναι πολύ δυσκολότερο από όσο φανταζόταν. Μαθαίνουμε, από κύκλους του προέδρου, ότι ο ίδιος ενοχλείται όταν οι συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται».

Οι «χρυσές συμφωνίες» υιών Τραμπ και γαμπρού

Μπίζνες δισεκατομμυρίων

Η περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την εβδομάδα που πέρασε είχε ως στόχο τη σύναψη συμφωνιών που θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία. Ταυτόχρονα όμως αποτέλεσε και χρυσή ευκαιρία για προσωπικές επιχειρηματικές συμφωνίες από τους γιους του Τραμπ και τον γαμπρό του.

Το ενδεχόμενο της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ του πολιτικού αξιώματος του Τραμπ και της επιχειρηματικής δραστηριότητας της οικογένειάς του δεν απασχολεί ούτε τον αμερικανό πρόεδρο ούτε την κυβέρνησή του ούτε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ουρανοξύστες

Μία εβδομάδα πριν τη μετάβαση του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, ο δευτερότοκος γιος του, Ερικ Τραμπ, επικεφαλής της οικογενειακής εταιρείας ακινήτων Trump Organization, ανακοίνωσε από το Ντουμπάι τη συνεργασία με τη σαουδαραβική εταιρεία Dar Global για την ανέγερση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και ενός ουρανοξύστη 80 ορόφων, μια επένδυση αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τα πρώτα διαμερίσματα έχουν ήδη πωληθεί προς 20 εκατ. δολάρια έκαστο.

Γήπεδα γκολφ

Η Trump Organization και η Dar Global σχεδιάζουν την ανέγερση ενός ουρανοξύστη στο Ριάντ και ενός ακόμη ουρανοξύστη στην Τζέντα, κόστους 530 εκατ. δολαρίων. Ο Ερικ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή ξενοδοχείου και γηπέδων γκολφ στο Ομάν.

Πολυτελές θέρετρο

Στις 7 Μαΐου στην Ντόχα, ο Ερικ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ για την κατασκευή πολυτελούς θερέτρου με γήπεδα γκολφ στην παραλία Σιμάισμα, του οποίου το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισ. δολάρια.

Ξενοδοχείο

Οσο ο Ερικ Τραμπ έκλεινε συμφωνίες στη Μέση Ανατολή, ο αδελφός του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, επισκέφθηκε την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, όπου συμφώνησε με τον σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για την ανέγερση ενός ξενοδοχείου στη χώρα. Στο εγχείρημα θα μετάσχει και η κατασκευαστική εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ, συζύγου της Ιβάνκα Τραμπ.

FIRST NEWS TECH MODULE

Top Stories

Ουγγαρία: Η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για την αποχώρηση της χώρας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Real.gr

Ουγγαρία: Η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για την αποχώρηση της χώρας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης

Real.gr

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης

Βρετανία: Διώξεις εναντίον δεύτερου προσώπου για τους εμπρησμούς σε ιδιοκτησίες του Στάρμερ

Real.gr

Βρετανία: Διώξεις εναντίον δεύτερου προσώπου για τους εμπρησμούς σε ιδιοκτησίες του Στάρμερ

ΑΝΑΛΥΣΗ - Γιατί η Ρουμανία ψήφισε Ευρώπη;

Ελεύθερος Τύπος

ΑΝΑΛΥΣΗ - Γιατί η Ρουμανία ψήφισε Ευρώπη;

Κρις Τζένερ: Η 69χρονη μαμά των Καρντάσιαν - Τζένερ με εμφάνιση... 30άρας - Πιο ανανεωμένη από ποτέ!

Ελεύθερος Τύπος

Κρις Τζένερ: Η 69χρονη μαμά των Καρντάσιαν - Τζένερ με εμφάνιση... 30άρας - Πιο ανανεωμένη από ποτέ!

Γίγαντας: Το υπόγειο μυστικό του Χίτλερ και ο θρύλος του Χρυσού Τρένου

Ελεύθερος Τύπος

Γίγαντας: Το υπόγειο μυστικό του Χίτλερ και ο θρύλος του Χρυσού Τρένου

Επίθεση σε σχολείο της Φινλανδίας – Τρεις τραυματίες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επίθεση σε σχολείο της Φινλανδίας – Τρεις τραυματίες

Δραματική προειδοποίηση από OHE: 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δραματική προειδοποίηση από OHE: 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες

Ρεκόρ ζέστης στη βόρεια και την κεντρική Κίνα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ρεκόρ ζέστης στη βόρεια και την κεντρική Κίνα

Τα deals του Ερντογάν: Πουλά ειρήνη, «αγοράζει» ισχύ - Ο ρόλος Τραμπ, Νετανιάχου

ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα deals του Ερντογάν: Πουλά ειρήνη, «αγοράζει» ισχύ - Ο ρόλος Τραμπ, Νετανιάχου

Εκλογές στην Πορτογαλία: «Μάχη» ακροδεξιών - σοσιαλιστών για τη 2η θέση - Τα φαβορί στη διαδοχή Σάντος

ΤΟ ΒΗΜΑ

Εκλογές στην Πορτογαλία: «Μάχη» ακροδεξιών - σοσιαλιστών για τη 2η θέση - Τα φαβορί στη διαδοχή Σάντος

Ντόναλντ Τραμπ: Επιθετικός με τους αδύναμους, «πίσω ολοταχώς» με τους ισχυρούς

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Επιθετικός με τους αδύναμους, «πίσω ολοταχώς» με τους ισχυρούς

ΗΠΑ: Τέλος σε επιχορηγήσεις 60 εκατ. δολαρίων προς το Χάρβαρντ βάζει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας

Παραπολιτικα

ΗΠΑ: Τέλος σε επιχορηγήσεις 60 εκατ. δολαρίων προς το Χάρβαρντ βάζει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας

Κωνσταντινούπολη: Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 18 εργαζομένους στον δήμο

Παραπολιτικα

Κωνσταντινούπολη: Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 18 εργαζομένους στον δήμο

Νέο blackout στην Ισπανία: Χωρίς τηλεφωνικές επικοινωνίες σημαντικά τμήματα της χώρας

Παραπολιτικα

Νέο blackout στην Ισπανία: Χωρίς τηλεφωνικές επικοινωνίες σημαντικά τμήματα της χώρας

Το Παρίσι είναι «αποφασισμένο» να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης, λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Το Παρίσι είναι «αποφασισμένο» να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης, λέει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Η Μόσχα απελευθέρωσε το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο που είχε κατασχέσει στη Βαλτική

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η Μόσχα απελευθέρωσε το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο που είχε κατασχέσει στη Βαλτική