ΕΕ - Βρετανία: Συμφωνία à la fish and chips - Η σημασία και οι πρώτες αντιδράσεις
Ανταπόκριση από το Λονδίνο
Κύριε Στάρμερ, πουλήσατε τα ψάρια;
Η ερώτηση ήχησε σαν σειρήνα μέσα στην πρωινή σιωπή.
Ήταν λίγο πριν τις 8 όταν η πόρτα του μαύρου πρωθυπουργικού οχήματος Audi άνοιξε μπροστά στο Lancaster House.
Ο ρεπόρτερ, με βλέμμα καρφωμένο στον Κιρ Στάρμερ, πέταξε τη φράση που θα στιγμάτιζε την ημέρα.
Και η έκφραση του Βρετανού πρωθυπουργού – σχεδόν ένας χρόνος στη Ντάουνινγκ Στριτ – μίλησε από μόνη της: ήταν πια φανερό πως το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβαινε απότομα, λίγα μόλις λεπτά πριν την επίσημη υποδοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στο Λονδίνο
Συμφωνία ΕΕ – Ην. Βασιλείου: Εξυπνο άνοιγα η πολιτική προδοσία;
Αιτία της αναστάτωσης, η νέα εμπορική συμφωνία Λονδίνου–Βρυξελλών: ένας συμβιβασμός που οι μεν θεωρούν έξυπνο άνοιγμα και οι δε πολιτική προδοσία.
Η κυβέρνηση προσέφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αλιευτικά της πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα έως το 2038, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα ευκολότερη είσοδο των βρετανικών αγροτικών προϊόντων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Η 1η Σύνοδος μετά το Brexit
Η ημέρα σηματοδότησε την πρώτη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και σχεδόν μια δεκαετία μετά το δημοψήφισμα του Brexit – και η συμφωνία προβλήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, δεν μάσησε τα λόγια του: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχτεί το δίκαιο της ΕΕ για μια σειρά μέτρων, από τα πρότυπα τροφίμων έως το εμπόριο των εκπομπών ρύπων. Θα πρέπει να αποδεχτούμε οποιεσδήποτε αλλαγές αποφασίσει η ΕΕ σε αυτούς τους νόμους.»
Μπόρις Τζόνσον: Λεηλασία των βρετανικών θαλλασών
Ο άλλοτε ισχυρός ηγέτης των Συντηρητικών έκανε λόγο για «λεηλασία» των βρετανικών θαλασσών, συνεχίζοντας: «Ο Στάρμερ υποσχέθηκε στις εκλογές ότι δεν θα υποχωρούσε στο Brexit. Έχει παραβιάσει αυτή την υπόσχεση όπως παραβίασε την υπόσχεσή του για τη φορολογία. Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί, δεν πρέπει να επικυρωθεί και δεν πρέπει ποτέ να τεθεί σε ισχύ και, αν ναι, η επόμενη Συντηρητική κυβέρνηση θα πρέπει να την αποσύρει αμέσως.»
Οι υποσχέσεις Στάρμερ
Από την πλευρά του, ο Στάρμερ αντεπιτίθεται με την υπόσχεση ότι η μείωση της γραφειοκρατίας θα οδηγήσει σε «χαμηλότερες τιμές τροφίμων και περισσότερα χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων. Θα ενισχύσει τους Βρετανούς εξαγωγείς επειδή, για άλλη μια φορά μετά από μια μακρά απουσία, θα μπορούμε να πουλάμε εξαιρετικά βρετανικά μπιφτέκια, οστρακοειδή και άλλα προϊόντα στην ΕΕ.»
Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στον Τζόνσον. Η ηγέτης των Συντηρητικών Κέμι Μπάντενοχ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω», ενώ ο Ρίτσαρντ Τάις του Reform UK χαρακτήρισε τη συμφωνία «εντελώς απαράδεκτη».
Την ίδια ώρα, στο Γουεστμίνστερ, ορισμένοι Εργατικοί βουλευτές, κυρίως από τον σκληρό πυρήνα του κυβερνητικού μπλοκ, υπερασπίζονταν τη συμφωνία ως «απολύτως λογική» και «ωφέλιμη» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Έκαναν λόγο για «υπερβολικές» και «ακραίες» αντιδράσεις από δεξιούς υποστηρικτές του Brexit που προτιμούν μια απομονωμένη Βρετανία–φρούριο, κλειστή απέναντι στην Ευρώπη.
Μια στάση, όπως επισημαίνουν μετριοπαθείς φωνές από το Whitehall, που δεν έχει θέση στην πραγματικότητα της σύγχρονης διεθνούς οικονομίας.
Η κυβέρνηση, τουλάχιστον προς το παρόν, εμφανίζεται ενωμένη.
Η συμφωνία, λένε, ανταποκρίνεται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας.
Με τις βρετανικές εξαγωγές να έχουν μειωθεί κατά 21% και τις εισαγωγές κατά 7% μετά το Brexit, η νέα συμφωνία προσφέρει ελπίδα: επαναφέρει την εξαγωγή προϊόντων, ενισχύοντας κομβικούς παραγωγικούς τομείς.
Παράλληλα, η σύζευξη των συστημάτων εμπορίας ρύπων θεωρείται πως θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις από την επιβάρυνση του ευρωπαϊκού φόρου άνθρακα, που διαφορετικά θα κόστιζε 800 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Το συνολικό οικονομικό όφελος; Περίπου 9 δισεκατομμύρια λίρες έως το 2040, σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από αυτά που αναμένεται να φέρει μια πρόσφατη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ινδία.
Παρόλα αυτά, οι λεπτομέρειες των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι δύο πλευρές παραμένουν τόσο θολές όσο και τα φουρτουνιασμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας – στα οποία τα ευρωπαϊκά αλιευτικά αναμένεται να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση.
Ανώτατοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι βασικά σημεία της συμφωνίας ενδέχεται να χρειαστούν μήνες – ίσως και έως έναν χρόνο – για να οριστικοποιηθούν πλήρως.
Η Πρώτη Υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Μισέλ Ο’Νιλ, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατώντας ωστόσο επιφυλάξεις για τις λεπτομέρειες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Διαπραγματεύσεις που, με τον καιρό, ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για ευρύτερη συνεργασία, από την πιθανή επιστροφή των ευκαιριών Erasmus για Βρετανούς φοιτητές, μέχρι μια νέα εποχή κοινών αστυνομικών δράσεων στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.
Για την Ντάουνινγκ Στριτ, η νέα συμφωνία αντιπροσωπεύει μια “πραγματιστική προσέγγιση” που επιδιώκει να αφήνει πίσω τα φαντάσματα του δημοψηφίσματος.
Για τους επικριτές της, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κομψά ντυμένη αναδίπλωση.
Εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit, το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι όχι αν η Βρετανία θέλει πλήρη ανεξαρτησία από τις Βρυξέλλες – αλλά πόσο είναι διατεθειμένη να πληρώσει γι’αυτήν.
Content Original Link:
" target="_blank">