Αγορά τέχνης: Όταν το μικρό μέγεθος δημιουργεί μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία - Το investment opportunity με τον πίνακα του Νικολάου Γύζη (εικόνες)
Για κάποιες υπογραφές, όπως του Νικόλαου Γύζη, δεν έχει τόση σημασία αν το έργο είναι μικρών, μεσαίων ή μεγάλων διαστάσεων. Αφού, τον κύριο ρόλο έχει η βαρύτητα του ονόματος και μετά η σπανιότητα, η θεματογραφία, η προέλευση κ.α. Αυτό έχουν δείξει ανά τα χρόνια τα βασικά συμπεράσματα στην αγορά τέχνης, και ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη με τίτλο «Σκηνή από την ελληνική επανάσταση». Πρόκειται για λάδι πάνω σε ξύλο με διαστάσεις 13x10,5εκ., υπογεγραμμένο ως N.G. στο αριστερό μέρος ψηλά και ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια στην προσεχή δημοπρασία της Vergos Auctions στην Αθήνα (28 Μαΐου). Έχει εκτιμηθεί μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ και θεωρείται μια από τις πιο δυνατές επενδυτικές ευκαιρίες στην επερχόμενη αναμέτρηση.
Διαβάστε: Χρηματιστήριο Τέχνης: Πίνακας του Γύζη επέστρεψε στον επενδυτή του πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ
Μία από τις πιο πετυχημένες τιμές ευκαιρίες στην οποία έχει αποκτηθεί έργο του Γύζη ήταν το 2012 με τον πίνακα «Grandfather and Child» (λάδι σε τελάρο, 32x22εκ.). Ο επενδυτής τότε, είχε καταφέρει να κατοχυρώσει για λιγότερο από οκτώ χιλιάδες ευρώ (7.738 ευρώ) έργο του όταν, σε πλήρη αντίθεση, ένα χρόνο πριν - το 2011 - ο πίνακας «Dance of the Nymphs» (μη συγκρίσιμος από εικαστικής άποψης), είχε αγγίξει την τιμή των 306.390 ευρώ. Μια άλλη πολύ καλή επένδυση αποτελεί το έργο «In the tavern» (λάδι σε καμβά, 51x41εκ.). Είχε αποκτηθεί το 2013 στα 15.000 ευρώ, χαμηλότερα ακόμα και από την αρχική τιμή εκτίμησης των 23.000 ευρώ.

Γιατί ο Γύζης θεωρείται υπογραφή blue chip
Τα επίπεδα των τιμών στα έργα του Γύζη στο παρελθόν έχουν αγγίξει απίστευτα υψηλές τιμές, που καμιά μετοχή στη χρηματαγορά δεν θα μπορούσε να αποφέρει τέτοια κέρδη. Καταλυτικό ρόλο στην πορεία των τιμών του έπαιξε η διεθνή παρουσία του Ελληνα ζωγράφου κυρίως από τις διακρίσεις του και την αναγνώριση στο Μόναχο, αλλά και τοπ πως αυτό αναδείχθηκε μέσα από ιστορικούς τέχνης, εμπόρους, γκαλερίστες και στη συνέχεια από τους μετέπειτα επενδυτές και συλλέκτες των έργων του.
Ποιοι έχουν επενδύσει στον Γύζη
Το έργο «Η Νέα Αφιξη (Η Γέννηση του Τηλέμαχου Γύζη» είχε φτάσει τα 906.457 ευρώ, σε δημοπρασία που είχε κάνει ο οίκος Sotheby’s, το 2006, ενώ το έργο «Ο Παππούς προσφέρει μήλα στα εγγόνια του (Αρκετό για όλους)» είχε αλλάξει χέρια στα 525.413 ευρω. Το 2007 ο πίνακας «Παππούς και Εγγονός» πουλήθηκαν στα 823.732 ευρώ. Πιο πρόσφατα, το 2023, το έργο με τίτλο «Bestrafung eines Hühnerdiebs in Smyrna / Punition d'un voleur de poulet à Smyrna» (λάδι σε καμβά, 137x106 εκ.) σκαρφάλωσε στην κορυφή επιτυγχάνοντας τις 466.575 ευρώ (μαζί με τις προμήθειες του οίκου), ξεπερνώντας το πρώτο bid των 280.000 ευρώ. Τα παραπάνω ενισχύει το γεγονός ότι έργα του Νικόλαου Γύζη έχουν αφήσει το στίγμα τους σε μερικά από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια Ελληνικών συλλογών όπως της Εθνικής Τράπεζας, της ΤτΕ, της Alpha Bank, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Π. Λασκαρίδη, του Πρ. Εμφιετζόγλου, της συλλογής Β&Μ Θεοχαράκη, της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, της Μαριάννας Λάτση κ.α.

Content Original Link:
" target="_blank">