19
Mon, May
422 New Articles

Αντώνης Παπαγιαννίδης στο Dnews: Τρία προαπαιτούμενα - και τα διδάγματα του Épinay

Αντώνης Παπαγιαννίδης στο Dnews: Τρία προαπαιτούμενα - και τα διδάγματα του Épinay

Καθημερινα
Αντώνης Παπαγιαννίδης στο Dnews: Τρία προαπαιτούμενα - και τα διδάγματα του Épinay

Τρία είναι τα προαπαιτούμενα όχι για να πετύχει, αλλά για να ξεκινήσει/να δρομολογηθεί ο,τιδήποτε στην κατεύθυνση ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Και κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Πρώτον: μια γνήσια συνειδητοποίηση ότι η τωρινή διαδρομή εξουσίας/διαχείρισης των πραγμάτων τραυματίζει την κοινωνία, πάντως ευρύτερα στρώματά της. Σοβαρά, επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή. Δεν ενδιαφέρει και τόσο αν προέχει η διάσταση νεοφιλελεύθερης ή δεξιάς/«δεξάς» επί το ωμότερον διακυβέρνησης, ή αν βαραίνουν οι αυτάρεσκοι πειραματισμοί με εκδοχές επιβολής και η μακάρια ανοχή των ανισοτήτων που βαθαίνουν και της ανασφάλειας που εγκαθίσταται. Οι ορισμοί ας μην κρύβουν την ουσία – που είναι η υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής.

Δεύτερον: μια αποδοχή του ότι οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης δεν είναι δυνατόν παρά να προκύψει από συνθέσεις προσεγγίσεων, αναλύσεων, θέσεων. Οι συνθέσεις όμως – ένα βήμα πίσω – προϋποθέτουν αλληλοσεβασμό όσων μετέχουν/θα μετείχαν σε οποιαδήποτε διαδικασία ανασύνθεσης, όποια κι αν είναι τα όρια του «προοδευτικού χώρου».

Τρίτον: ότι η διαδρομή που διανύθηκε από το 2012 – ας πούμε τις παραμονές των δίδυμων εκλογών εκείνης της χρονιάς – και μέχρι την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2023 – οι οποίες έφεραν στον πολιτικό χάρτη την νοοτροπία του «41τακατό» –, ήταν μια διαδρομή που στον πυρήνα της είχε όχι ένα πρόταγμα «Πρώτη φορά Αριστερά» αλλά το πολύ βαρύτερο «Πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία».

Αν αυτό το τελευταίο δεν είναι/δεν έχει μείνει/δεν προκύπτει σήμερα ενεργό, δηλαδή η διεκδίκηση της εξουσίας από την Αριστερά ή πάντως της αποφασιστικής επιρροής ώστε να αλλάξει κάτι στην δημόσια ζωή, να ανασχεθεί εκείνο που βλέπουμε να βρίσκεται σε άσχημη εξέλιξη. συν η διεκδίκηση της εξουσίας ακριβώς επειδή κάτι βαθύτερο υπονομεύεται – η κοινωνική συνοχή – ΑΝ δηλαδή δεν υποτάσσεται κανείς στην θατσερική θυμοσοφία «there is no such thing as society», οπότε και απαιτείται ουσιαστική εναντίωση. Αν επιπλέον δεν βρίσκεται στο προσκήνιο η αποδοχή ότι μόνο με δημιουργία συνθέσεων μπορεί κάτι τέτοιο να προχωρήσει, τότε οι όποιες αναφορές σε ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου καταλήγουν νοσταλγία. «Τότε που ζούσαμε». Ή πάλι αναζητήσεις προσωπικής ή/και μικροσυλλογικής δικαίωσης. «Εμείς σας τα λέγαμε». Ανθρώπινα αυτά! Πολιτικά μη λειτουργικά, όμως.

Επειδή κάθε τόσο ακούγεται, σ’ αυτήν την συγκυρία όπου η αναζήτηση διεξόδου ώστε να μην καταλήξει ο προοδευτικός χώρος σε αποστράτευση μέσω της αποδοχής του αναπόδραστου της πολυδιάσπασης, μια αναφορά σε «μια στιγμή Épinay» για τον χώρο αυτό (υπό Ελληνικές συνθήκες), ας μας ακολουθήσει ο αναγνώστης όχι βέβαια σε κάτι σαν αναζήτηση συνταγής – αυτά στην πολιτική δεν υπάρχουν, όσο κι αν δημιουργεί εύκολους πειρασμούς η υπενθύμιση ότι το «Εδώ και τώρα Αλλαγή» της ριζοσπαστικής εποχής του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ ήταν ευθέως αντικατοπτρισμός του Μιττερανικού «Le changement ici est maintenant» του 1981. όσο κι αν οι Γαλλικές συνθήκες πάντα προσελκύουν την προσοχή, ιδίως μετά το Nouveau Front Populaire των εκλογών του 2024. Αλλά διότι εκείνο που διαδραματίστηκε πριν σχεδόν 55 χρόνια στο Épinay-sur-Seine με την ανάδειξη της πρότασης εξουσίας P.S./Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στα ίχνη της σεβαστής SFIO και πολλών κινηματικών σχηματισμών ή/και λεσχών αριστερόστροφου πολιτικού προβληματισμού (Γαλλία γαρ ) και με την εγκατάσταση του άστρου Μιττεράν στο διεθνές στερέωμα, έχει πράγματα να διδάξει.

Ποια;

-Πρώτα-πρώτα ότι μια θεμελιωτική συνδιάσκεψη δεν κινείται αναγκαστικά με όρους πλειοψηφίας και ιστορικού βάρους των σχηματισμών που συμμετέχουν σ΄αυτήν. Ήδη το 1969 είχε σχηματισθεί το νέο P.S./Parti Socialiste (με έμβλημα το κόκκινο τριαντάφυλλο και την μαχητική γροθιά), αλλά ο Φρανσουά Μιττεράν προσήλθε ως εκπρόσωπος του CIR, συνασπισμού αριστερόστροφων ομάδων – δίπλα σε βαριές προσωπικότητες όπως ο Πιερ Μωρούα (επέπρωτο να γίνει πρώτος Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Μιττεράν) ή ο Γκαστόν Ντεφέρ (αντιστασιακός επί Γερμανικής Κατοχής, με έδρα ισχύος την Δημαρχία Μασσαλίας) αμφότεροι δεξιάς κλίσης, ακόμη-ακόμη ο Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν (του αποφασιστικά αριστερόστροφου CERES). Όμως οι ισχυρές προσωπικότητες της SFIO, ήδη PS, όπως ο Αλαιν Σαβαρύ και οι πλαισιώσαντες την ιστορική ηγεσία SFIO/Γκυ Μολλέ είχαν μεγάλη πλειοψηφία συνέδρων. Πλην… στην εκλογή Γραμματέα (Premier Secretaire) του PS ο Μιττεράν κατέληξε να λάβει 51,3% των ψήφων, ο Σαβαρύ 48,7%.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία για το όνομα του σχηματισμού: 22 στους 34 της αρμόδιας Επιτροπής επέλεξαν το PS/Σοσιαλιστικό Κόμμα, έναντι 11 του NPS/Νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα. [Μαντεύουμε την παρατήρηση: εδώ, πλήθος προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής – μάλιστα… λείπει ένα όνομα, του Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος κράτησε το PSU «του» εκτός διεργασιών μέχρι την αυτοδιάλυσή του στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Σ’ εμάς, η πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τις αναγνωρίσιμες φιγούρες στις γωνιές του πολιτικού ορίζοντα, με εντάσεις ανάμεσά τους. Αντιπαρατήρηση: «βαθύτερες διαφωνίες» υπήρχαν – και ήρθαν στην επιφάνεια – στο Congrès d’ Epinay]

-Δεύτερο χαρακτηριστικό, η ύπαρξη – και αποκρυστάλλωση γύρω από κείμενο θέσεων – χωριστών προσεγγίσεων στα επόμενα βήματα. Υπήρξαν 7 βασικά κείμενα που έλαβαν σε πρώτη φάση 32,3% αντιστοίχως των ψήφων (εδώ Σαβαρύ), 31,8% (εδώ Μωρουά και Ντεφέρ), 15,3% (σ’ αυτό είχε δώσει στήριξη ο Μιττεράν), 11,5%, 8,3% (εδώ ο Σεβενεμάν), 0,6% και 0,2%. Η συγχώνευση της δεύτερης, τρίτης και πέμπτης άποψης/τάσης «έδωσε» το κείμενο Μιττεράν που κατέληξε με 51,3% των ψήφων. η συγχώνευση της πρώτης και τέταρτης με Σαβαρύ έμεινε με 48,7%. [Πάλι μαντεύουμε την παρατήρηση: ασφαλώς και στις διεργασίες ΣΥΡΙΖΑ – σωστότερα: στις διεργασίες που οδήγησαν σε σχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ, στις διεργασίες ωρίμανσης και πορείας του, τώρα στις διεργασίες πολυδιάσπασης – δεν έλλειψαν κείμενα τάσεων, ρευμάτων κοκ. Το αντίθετο μάλιστα! Όμως στις τοποθετήσεις του Congrès d’ Épinay ενώ βρίσκονταν σημαντικές διαφοροποιήσεις, λανθάνει και η αναζήτηση των δυνητικών συνθέσεων λειτουργικού χαρακτήρα].

-Βέβαια, κεντρική διάσταση του Congrès d’ Épinay ήταν ο προσανατολισμός προς ένα ενδεχόμενο Κοινό Πρόγραμμα διακυβέρνησης με το Γαλλικό ΚΚ, το ιστορικό PCF που είχε συμμετοχή σε μεταπολεμικές Κυβερνήσεις, το 1944-47 (μεταξύ αυτών, Κυβέρνησης με επικεφαλής Ντε Γκωλ). Κομβική διαφοροποίηση μεταξύ των δυο κατευθύνσεων που αναμετρήθηκαν στο Épinay ήταν αν θα προηγείτο «έναρξη ιδεολογικού διαλόγου με το PCF» ή αν θα προχωρούσε άμεσα διαπραγμάτευση για Κοινό Πρόγραμμα. Επελέγη η δεύτερη κατεύθυνση – και δόθηκε εντολή έναρξης διεργασιών για Κοινό Πρόγραμμα. [ Εδώ η παρατήρηση είναι αυτονόητη: το δικό μας ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική διαδρομή. Στα πέτρινα μεταπολεμικά χρόνια απωθήθηκε απολύτως από το πολιτικό σκηνικό, όχι δε μόνο με διώξεις άμεσα φανερές. Άλμα στον χρόνο: όταν το ΚΚΕ , δια του Συνασπισμού Αριστεράς και Προόδου, έζησε το 9μηνο συμμετοχής του στα κυβερνητικά σχήματα Τζαννετάκη και Ζολώτα/Οικουμενικής, θεώρησε ότι αυτοϋπονομεύθηκε η συνέχεια της συνομιλίας του με τα λαϊκά στρώματα/της ανασύνθεσης της εργατικής τάξης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Δεν χρειάζεται ανάγνωση ΚΟΜΕΠ για να το αισθανθεί κανείς, αυτό].

-Επόμενο χαρακτηριστικό: στην πολιτική διαδρομή της μεταπολεμικής Γαλλίας, σε μια διαδοχική αναμετρήσεων για την Προεδρία – εκεί βρίσκεται ο πυρήνας της εξουσίας στην Γαλλική συνταγματική τάξη της Ε΄Δημοκρατίας – το PCF είχε κατά περίπτωση δώσει την στήριξή του σε υποψηφιότητες εναντίον των υποψηφίων της Δεξιάς (Ντε Γκωλ, Πομπιντού, Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν). Ειδικά ο Φρανσουά Μιττεράν δεν ήταν «άγνωστος» στους ψηφοφόρους του PCF. Οπότε, όταν η δρομολογήθηκε η διαμόρφωση Κοινού Προγράμματος/Programme Commun μετά την ανάδειξη Μιττεράν στην θέση Γραμματέα του PS, το έδαφος ήταν προετοιμασμένο. Όταν, δε, τέθηκε ζήτημα συμμετοχής κομμουνιστών υπουργών στην Κυβέρνηση μετά την εκλογή Μιττεράν στην Προεδρία, μετά από έντονες αντιρρήσεις στο εσωτερικό του PCF ανέλαβε (σε σύνολο 4 χαρτοφυλακίων στο PCF) υπουργός Μεταφορών ο Σαρλ Φιτερμάν. Ας μην θεωρηθεί η επιλογή αυτού του χαρτοφυλακίου μικρής σημασίας: η ανάσχεση της απεργιακής πίεσης των σιδηροδρομικών/των Γάλλων cheminots είχε την σημασία της στο ξεκίνημα των Κυβερνήσεων Μιττεράν. Να προστεθεί και η … διατυπωμένη ανησυχία του Χένρυ Κίσσινγκερ, ότι κομμουνιστής υπουργός θα είχε λόγο/ρόλο στην μεταφορική υποδομή ΔυτικοΕυρωπαϊκής χώρας (χρόνια Ψυχρού Πολέμου, γαρ, έστω και φθίνοντος). Και για να μην κρύψουμε κάτι: ο Φιτερμάν έμεινε στην Κυβέρνηση το 1981-84 ως μέλος του PCF, όμως το 1988 προσχώρησε στο P.S., ενώ το 2017 αποχώρησε και απ’ αυτό.

Η συμμετοχή κομμουνιστών υπουργών – όπως και η υπεράσπιση σημαντικών θέσεων κοινωνικού χαρακτήρα στην κατάρτιση του Κοινού Προγράμματος και στην εν συνεχεία άσκηση οικονομικής πολιτικής (σημαντικό παράδειγμα: άρση της δυνατότητας ανώνυμης τήρησης χρυσού, εισαγωγή φόρου επί των μεγάλων περιουσιών) – δεν πέρασε απαρατήρητη στην πολιτική ζύμωση της Γαλλίας. Ούτε, βέβαια, η πορεία του PCF στις κάλπες: από 16,2% στις βουλευτικές του 1981 (άνω του 20% στην περίοδο 1962-1978…) βρέθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό γύρω στο 10% μέχρι το 1997 – ύστερα κατέρρευσε.

Ίσως μάκρυνε η περιγραφή του πώς λειτούργησε/τι σηματοδότησε η διαδικασία του Épinay. Αν κρατήσει κανείς ότι – όταν προέκυπταν τα μεγάλα προβλήματα της διαδικασίας διαμόρφωσης του Κοινού Προγράμματος, ύστερα της διακυβέρνησης σε μια πιεζόμενη από τις συνθήκες Αριστεράς – ο ίδιος ο Φρανσουά Μιττεράν είχε επικαλεσθεί το ποίημα του μεγάλου Ισπανού Αντόνιο Ματσάδο: Caminante no hay Camino, se hace Camino al andar/ Διαβάτη, μπορεί να μην υπάρχει δρόμος, αλλ’ ό δρόμος χαράζεται βαδίζοντας.

(O Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος- νομικός)

Content Original Link:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Dnews -Διεθνή

" target="_blank">

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Dnews -Διεθνή

Top Stories

Grid List

Προανακριτική για Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί παραπομπή Καραμανλή, Σπίρτζη και των αρμόδιων υφυπουργών από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για κακουργηματικές πράξεις - Ποιοι δεν ήθελαν να "στριμωχτεί" η Κουμουνδούρου

Πολιτικη

Προανακριτική για Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί παραπομπή Καραμανλή, Σπίρτζη και των αρμόδιων υφυπουργών από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για κακουργηματικές πράξεις - Ποιοι δεν ήθελαν να "στριμωχτεί" η Κουμουνδούρου

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον νέο Ρουμάνο πρόεδρο, Νικούσορ Νταν: "Ανυπομονώ να συνεργαστούμε"

Πολιτικη

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον νέο Ρουμάνο πρόεδρο, Νικούσορ Νταν: "Ανυπομονώ να συνεργαστούμε"

Και πάλι στο στόχαστρο της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ - Η στρατηγική του επόμενου διαστήματος για τα Τέμπη

Πολιτικη

Και πάλι στο στόχαστρο της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ - Η στρατηγική του επόμενου διαστήματος για τα Τέμπη

Νερό: Αυξάνονται οι παγκόσμιες επενδύσεις υπό το φόβο της λειψυδρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νερό: Αυξάνονται οι παγκόσμιες επενδύσεις υπό το φόβο της λειψυδρίας

Market place: Σε ισχύ εντός Μαΐου - Τι είναι και σε ποιους θα εξασφαλίζει επιπλέον εκπτώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market place: Σε ισχύ εντός Μαΐου - Τι είναι και σε ποιους θα εξασφαλίζει επιπλέον εκπτώσεις

«Δυνατό» καλοκαίρι δείχνουν οι κρατήσεις για τα “Αirbnb” στην Ελλάδα με αύξηση 22%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δυνατό» καλοκαίρι δείχνουν οι κρατήσεις για τα “Αirbnb” στην Ελλάδα με αύξηση 22%

Πώς Κουκάκης και Δέλτα έκλεψαν μερίδια από τον ανταγωνισμό

ΕΠΙΧEIΡΗΣΕΙΣ

Πώς Κουκάκης και Δέλτα έκλεψαν μερίδια από τον ανταγωνισμό

Agrino: Ολοκληρώνει επενδύσεις 18 εκατ. και σχεδιάζει εξαγορές στα τρόφιμα

ΕΠΙΧEIΡΗΣΕΙΣ

Agrino: Ολοκληρώνει επενδύσεις 18 εκατ. και σχεδιάζει εξαγορές στα τρόφιμα

Νοσοκομεία: Γιατί αυξήθηκαν (πάλι) τα κρατικά φέσια- θηλιά για τους προμηθευτές 

ΕΠΙΧEIΡΗΣΕΙΣ

Νοσοκομεία: Γιατί αυξήθηκαν (πάλι) τα κρατικά φέσια- θηλιά για τους προμηθευτές 

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Κωστή Χατζηδάκη για τον προγραμματισμό έργων υποδομής

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Κωστή Χατζηδάκη για τον προγραμματισμό έργων υποδομής

Μέτρα χωρίς ακρόαση όταν υπάρχει επείγον συμφέρον του Δημοσίου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Μέτρα χωρίς ακρόαση όταν υπάρχει επείγον συμφέρον του Δημοσίου

Φωτιά σε όχημα στην Αττική Οδό - Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Φωτιά σε όχημα στην Αττική Οδό - Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία

Ο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο, μηνύματα στήριξης από Τραμπ και Ομπάμα

Διεθνη

Ο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο, μηνύματα στήριξης από Τραμπ και Ομπάμα

Ρουμανία: Ο Κεντρώος Νικουσόρ Νταν, νέος πρόεδρος της χώρας

Διεθνη

Ρουμανία: Ο Κεντρώος Νικουσόρ Νταν, νέος πρόεδρος της χώρας

Εκλογές στην Πορτογαλία: Πύρρειος νίκη Μοντενέγκρου

Διεθνη

Εκλογές στην Πορτογαλία: Πύρρειος νίκη Μοντενέγκρου

ΗΠΑ: Στο 5% η απόδοση του 30ετους ομολόγου μετά την υποβάθμιση Moody’s

Αγορες Χρημα

ΗΠΑ: Στο 5% η απόδοση του 30ετους ομολόγου μετά την υποβάθμιση Moody’s

Κέρδη για το χρυσό μετά το χαστούκι των ΗΠΑ από τη Moody’s

Αγορες Χρημα

Κέρδη για το χρυσό μετά το χαστούκι των ΗΠΑ από τη Moody’s

Λαγκάρντ: Αποτέλεσμα της αβεβαιότητας στις ΗΠΑ το ισχυρό ευρώ

Αγορες Χρημα

Λαγκάρντ: Αποτέλεσμα της αβεβαιότητας στις ΗΠΑ το ισχυρό ευρώ

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στις προπληρωμένες κάρτες

Καθημερινα

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στις προπληρωμένες κάρτες

Τι ώρα τα αποτελέσματα για τα Πρότυπα και τα Ωνάσεια σχολεία

Καθημερινα

Τι ώρα τα αποτελέσματα για τα Πρότυπα και τα Ωνάσεια σχολεία

Τσελέντης για σεισμό στην Εύβοια: Πιθανό το σενάριο των 5,5 ρίχτερ

Καθημερινα

Τσελέντης για σεισμό στην Εύβοια: Πιθανό το σενάριο των 5,5 ρίχτερ