Η Ελλάδα πρωτοστατεί στον «αποκλεισμό» των παιδιών από τα social media - Η πρόταση που κερδίζει έδαφος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ηγηθεί παγκοσμίως μιας προσπάθειας να κρατηθούν τα παιδιά μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μία νέα πρόταση κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση, στην οποία πρωτοστατεί η Ελλάδα και έχει ήδη την υποστήριξη των (ψηφιακών πρωτοπόρων) Γαλλίας και Ισπανίας, θα οδηγούσε την ΕΕ στην εφαρμογή νέων κανόνων με στόχο τον μαζικό περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο του υπερβολικού χρόνου οθόνης.
Η υπερβολική έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο κερδίζει αυξημένη προσοχή παγκοσμίως, μετά και την ψήφιση νομοσχεδίου στην Αυστραλία, σύμφωνα με το οποίο από τα τέλη του 2025 θα απαγορεύεται η πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, οι τρεις χώρες της ΕΕ επιθυμούν οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο, θεσπίζοντας σε ολόκληρο το μπλοκ μια ηλικία «ψηφιακής ενηλικίωσης», κάτω από την οποία οι ανήλικοι θα χρειάζονται τη γονική συναίνεση για να συνδεθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να έχουν αυτόματα πρόσβαση σε καμία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat.
Αρχές Ιουνίου θα συζητηθεί η πρόταση
Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ στις αρχές Ιουνίου. Η πρόταση έρχεται καθώς η Δανία ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για ένα εξάμηνο.
«Η προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για την επερχόμενη δανική προεδρία της ΕΕ», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Δανίας Caroline Stage Olsen. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Η πρόταση εστάλη σε άλλες χώρες την Πέμπτη για να ζητηθεί η υποστήριξή τους ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση της διαδικασίας.
Η πρόταση δείχνει ότι χώρες της Ευρώπης δεν είναι ευχαριστημένες με τον ρυθμό με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές των Βρυξελλών αναλαμβάνουν δράση και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα προσπάθεια να προστατεύσουν τα παιδιά από την υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο. Η προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου «απαιτεί συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται στην πρόταση.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια προσπάθεια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που διαρκεί έναν χρόνο. «Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής των παιδιών και των εφήβων μας, στην Ευρώπη, και να επιβάλουμε την ψηφιακή ενηλικίωση στην ηλικία των 15 ετών, όχι νωρίτερα», δήλωσε τον Απρίλιο του 2024.
Η πρόταση θα πήγαινε το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται στην ΕΕ ένα βήμα παραπέρα: θα καθιέρωνε την υποχρεωτική (και ενσωματωμένη) επαλήθευση της ηλικίας και τον γονικό έλεγχο στις συσκευές, κάτι που σημαίνει ότι θα περιορίζονταν πολύ η αυτόματη αναπαραγωγή, η εξατομίκευση και τα αναδυόμενα παράθυρα - όλα έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την ελκυστικότητα των εφαρμογών και να κρατούν τους χρήστες online για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το έγγραφο προτείνει η επαλήθευση της ηλικίας να γίνεται σε επίπεδο συσκευών, κάτι που εταιρείες όπως η Apple και η Google πιθανότατα θα αντιδράσουν αρνητικά.
Την πρόταση υπογράφουν Ελλάδα (Δημήτρης Παπαστεργίου), Γαλλία και Ισπανία.
Οι τρεις χώρες έχουν επίσης επιλεγεί για να δοκιμάσουν μια εφαρμογή για την επαλήθευση της ηλικίας που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή, σύμφωνα με το POLITICO.
Με πληροροφίες από Politico
Content Original Link:
" target="_blank">