Ζελένσκι: «Ο Τραμπ πρέπει να δει ότι ο Πούτιν είναι εμπόδιο στην Ειρήνη»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει η τρέχουσα περίοδος της ξέφρενης διπλωματίας και των υψηλών διακυβευμάτων μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας θα τελειώσει με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατανοήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι το πραγματικό εμπόδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία.
«Ο Τραμπ πρέπει να πιστέψει ότι ο Πούτιν λέει πραγματικά ψέματα. Και εμείς θα πρέπει να προσεγγίσουμε με λογική αυτό το θέμα, για να δείξουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιβραδύνουν τη διαδικασία», δήλωσε ο Zelenskyy, μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, στο γραφείο του στην προεδρική διοίκηση στο Κίεβο.
Στην Τουρκία την Πέμπτη ο Ζελένσκι
Ο Zelenskyy κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στην Τουρκία την Πέμπτη, είτε ο Πούτιν πετάξει για συνομιλίες είτε όχι.
Επιπλέον δήλωσε ότι είχε κανονίσει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, αλλά θα ήταν έτοιμος να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη σε ανύποπτο χρόνο, εάν ο Ρώσος ηγέτης εμφανιζόταν. «Εάν ο Πούτιν δεν φτάσει και παίζει παιχνίδια, είναι το τελικό σημείο ότι δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε την Τρίτη.
Ζελένσκι: Περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη
Αφού ο Πούτιν ζήτησε απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζελένσκι είπε ότι θα περίμενε τον Πούτιν προσωπικά στην Τουρκία την Πέμπτη.
Ο Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, φάνηκε να προβάλλει την ιδέα μιας τριμερούς συνάντησης με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, λέγοντας τη Δευτέρα: «Πιστεύω ότι οι δύο ηγέτες θα είναι εκεί. Σκεφτόμουν να πετάξω από εκεί».
Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα τον συναντήσει πράγματι στην Τουρκία. «Αν ο Τραμπ ταξιδέψει, θα ωθήσει τον Πούτιν να ταξιδέψει επίσης», είπε. «Ο Τραμπ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Η παρουσία των ΗΠΑ μπορεί να δώσει σημαντικές εγγυήσεις».
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Τουρκία;
Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, πρότεινε επίσης το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνόδου κορυφής. «Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά σπουδαία συνάντηση … Ελπίζουμε ότι θα έρθει και ο πρόεδρος Πούτιν και στη συνέχεια ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι εκεί», δήλωσε στο Fox News. Ο Kellogg, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, και ο απεσταλμένος Steve Witkoff αναμένονται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, στην Τουρκία.
Αμφίβολο αν το Πούτιν θα πάει στην Τουρκία
Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να ταξιδέψει. Αν και δεν το έχει αποκλείσει άμεσα, τα σχόλια από το Κρεμλίνο υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θα στείλει αντ’ αυτού μια χαμηλότερου επιπέδου διαπραγματευτική ομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ρωσία για την αποναζικοποίηση της Ουκρανίας
«Η αντιπροσωπεία μας θα είναι εκεί και θα περιμένει την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, το βράδυ της Τρίτης. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει τις όποιες συνομιλίες για να αντιμετωπίσει τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης, όπως τις βλέπει η Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της «αποναζικοποίησης» της Ουκρανίας και της επίσημης ενσωμάτωσης στη Ρωσία των προσαρτημένων εδαφών – γεγονός που υποδηλώνει ότι η ρητορική των δύο πλευρών απέχει ακόμη πολύ.
Ο Zelenskyy δήλωσε ότι πιστεύει ότι χωρίς μια κατάπαυση του πυρός που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουν συνομιλίες χαμηλότερου επιπέδου.
Ζελένσκι: Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τον πόλεμο
«Θέλω να καταλάβετε γιατί θα συναντούσα τον Πούτιν. Δεν πρόκειται να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλα τώρα. Είναι αδύνατον. Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για τη ζωή, διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε έναν τρόπο να τερματίσουμε τον πόλεμο», είπε. Εάν ο ίδιος και ο Πούτιν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, είπε ο Zelenskyy, τότε ομάδες χαμηλότερου επιπέδου θα μπορούσαν να συναντηθούν για να αρχίσουν να σφυρηλατούν τις λεπτομέρειες των επόμενων βημάτων.
Επισήμανε προηγούμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, όταν οι Αμερικανοί ενήργησαν ως μεσάζοντες μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών και δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μια διαρκής πλήρης κατάπαυση του πυρός. «Χωρίς μια συνάντηση των ηγετών, αυτή η μορφή δεν λειτουργεί», είπε.
Ωστόσο, όταν πιέστηκε, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει μια αντιπροσωπεία χαμηλότερου επιπέδου στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες. «Δεν ξέρω. Είμαι ειλικρινής. Ίσως οι Αμερικανοί, ίσως κάποιος θα θελήσει πραγματικά να ξεκινήσει ξανά αυτό το σχήμα. Δεν ξέρω», δήλωσε.
Το ευρωαμερικανικό τελεσίγραφο και η αντιπρόταση Πούτιν
Η διπλωματία άρχισε με την επίσκεψη των ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στο Κίεβο το Σάββατο, η οποία προγραμματίστηκε συμβολικά μία μόλις ημέρα μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για τα 80 χρόνια από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού μίλησαν τηλεφωνικά με τον Τραμπ, οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν τελεσίγραφο στον Πούτιν ότι θα πρέπει να υπογράψει μια εκεχειρία 30 ημερών έως τη Δευτέρα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις. Ο Πούτιν απέρριψε το τελεσίγραφο, προσφέροντας αντ’ αυτού τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης χωρίς κατάπαυση του πυρός.
Κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν υπάρξει πρόοδος στη διπλωματία
Σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί τίποτα κατά τη διάρκεια των όποιων συναντήσεων λάβουν χώρα στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, το μεγάλο ερώτημα είναι, εκτιμά ο Guardian, αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να φέρουν τον Τραμπ μαζί τους στα σχέδιά τους να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει ότι νέες κυρώσεις θα είναι σύντομα στην ατζέντα, αν οι συναντήσεις της Πέμπτης δεν καταλήξουν σε τίποτα.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι εναντίον της επιβολής κυρώσεων … και πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση στο Κογκρέσο να ψηφίσει αυτές τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ κοντά στην επιβολή αυτών των κυρώσεων», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις – «αν μου επιτρέπετε, δεν θα πω πού και πότε» – κατά τις οποίες οι Ευρωπαίοι θα ενημερωθούν για τα επερχόμενα σχέδια κυρώσεων των ΗΠΑ.
Η αποκατάσταση της σχέσης Ζελένσι – ΗΠΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος περπατάει σε ένα διπλωματικό τεντωμένο σχοινί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση Τραμπ στο πλευρό του. Μετά την καταστροφική συνάντηση στον Λευκό Οίκο στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει σημειώσει κάποια επιτυχία στην αναστροφή της σχέσης, με αποκορύφωμα μια θετική συνάντηση στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό τον περασμένο μήνα.
Ερωτηθείς τι είπε στον Τραμπ για να τον ξανακερδίσει, ο Zelenskyy αρνήθηκε να απαντήσει: «Δεν θα σας πω. Γνωρίζω τους λόγους- κατά τη γνώμη μου, ξέρω γιατί είχαμε μια τόσο καλή συζήτηση. Αλλά δεν μπορώ να πω, απλά δεν μπορώ».
Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι μιλούν τακτικά με Ουκρανούς ομολόγους τους μετά το φιάσκο στον Λευκό Οίκο και προσφέρουν καθοδήγηση για το πώς να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο κ. Zelenskyy δήλωσε ότι η επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους ήταν στενότερη και συχνότερη από ποτέ και ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ήταν ένας από τους «δύο ή τρεις» ηγέτες με τους οποίους μιλούσε τακτικά τηλεφωνικά. «Έχει μια πολύ δημιουργική προσέγγιση … Είναι ένας άνθρωπος που παίρνει ρίσκα. Και οι ριψοκίνδυνοι μπορεί να είναι διαφορετικά είδη ανθρώπων, αλλά όλοι τους επικεντρώνονται στα αποτελέσματα. Δεν βάζουν τον εαυτό τους πάνω από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Zelenskyy.
Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Zelenskyy αναμένεται να επισκεφθεί την Αλβανία για μια συνάντηση Ευρωπαίων πολιτικών την Παρασκευή και στη συνέχεια μπορεί να ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου πρότεινε ότι θα μπορούσε να παραστεί στην εναρκτήρια λειτουργία του νέου Πάπα, Λέοντα ΙΔ’, μετά από μια θετική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί την Κυριακή», δήλωσε ο Zelenskyy. «Αν όλα πάνε καλά. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει αυτή η εβδομάδα. Έχουμε φτάσει στη στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο».
Content Original Link:
" target="_blank">