Καύσιμα: Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της βενζίνης και του φυσικού αερίου φέρνει ο ΣΕΔΕ2
Κακά μαντάτα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει το 2027. Η Κομισιόν προτίθεται να επεκτείνει το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) με την έναρξη του ΣΕΔΕ2.
Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαίωσε με αποφασιστικότητα τη δέσμευσή της για την έναρξη του ΣΕΔΕ2 το 2027, υπογραμμίζοντας ότι «η νομοθεσία έχει ήδη εγκριθεί και ισχύει» και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναθεώρησης των διατάξεών της.
Να σημειωθεί ότι το ΣΕΔΕ αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το βασικό της εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ωστόσο ενώ το αρχικό ΣΕΔΕ στόχευε κυρίως τη βαριά βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, το ΣΕΔΕ2 επηρεάζει άμεσα τους απλούς πολίτες – τα σπίτια τους, τα αυτοκίνητά τους, την καθημερινή τους ζωή.
Αυξήσεις σε βασικά αγαθά
Με πρόσχημα τη «διάσωση του κλίματος» η ΕΕ σχεδιάζει να κάνει σταθερά ακριβότερη τη βενζίνη, το ντίζελ και το φυσικό αέριο για θέρμανση.
Εκτός από τα έξοδα θέρμανσης και μεταφοράς, οι πολίτες θα δουν να αυξάνονται κατακόρυφα τα αεροπορικά εισιτήρια, τα έξοδα στον αγροτικό τομέα και τις μεταφορές και κατ’ επέκταση οι τιμές των τροφίμων.
Όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές το ΣΕΔΕ2 έχει ελάχιστη σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει να κάνει κυρίως με τον οικονομικό έλεγχο, την αναδιανομή του πλούτου και την εδραίωση της εξουσίας των τραπεζών, των μεγάλων εταιρειών, των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θεωρητικά όλα θα είναι «εθελοντικά». Μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Μπορείτε να συνεχίσετε να θερμαίνετε το σπίτι σας με φυσικό αέριο. Αλλά κάθε επιλογή που αποκλίνει από τους «στόχους βιωσιμότητας» του κράτους θα γίνει οικονομικά δυσβάσταχτη.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Αυτοί που πρόκειται να ωφεληθούν από την εφαρμογή του ΣΕΔΕ2 είναι οι τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια, οι πολυεθνικές εταιρείες, τα κρατικά ταμεία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χρηματοοικονομικοί κολοσσοί όπως η Goldman Sachs και η Deutsche Bank κερδίζουν ήδη δισεκατομμύρια από την εμπορία πιστοποιητικών CO2. Οι κυβερνήσεις αποκομίζουν τεράστια έσοδα από τη δημοπράτηση αδειών εκπομπών.
Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες εταιρείες που λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα ή έχουν πλεονάζοντα πιστοποιητικά μπορούν να τα πουλήσουν με κέρδος – και όλα αυτά ενώ παράλληλα «πρασινίζουν» τη δημόσια εικόνα τους.
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι απλοί καταναλωτές, οι μικρές επιχειρήσεις, ο τομέας των μεταφορών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι πολίτες θα δουν τα έξοδα θέρμανσης να αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ μεγάλη αύξηση προβλέπεται και για τα έξοδα μετακίνησης, καθώς οι τιμές των καυσίμων θα εκτοξευτούν.
Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για «αναγκαία μετάβαση», αλλά στην πραγματικότητα οι πολιτικές που χαράζουν έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάβρωση της οικονομικής ευρωστίας της μεσαίας τάξης και της γενικότερης ευημερίας.
Όπως πολλοί επισημαίνουν αντί να ενθαρρύνει τη γνήσια καινοτομία, το ΣΕΔΕ2 τιμωρεί όσους δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για να «συμμορφωθούν».
Ενώ οι τράπεζες και οι εταιρείες θα κερδοσκοπούν και θα επωφελούνται, ο σκληρά εργαζόμενος πολίτης της ΕΕ θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με μια ζοφερή επιλογή: να παγώσει το χειμώνα ή να πάρει δάνειο για να αναβαθμίσει τις πηγές θέρμανσης στο σπίτι του. Και πόσοι θα διαθέτουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους από βενζινοκίνητο σε ηλεκτρικό;
Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν «σταδιακά» και ότι θα υπάρξουν διασφαλίσεις για την αποφυγή κοινωνικών αναταραχών. Αλλά η ιστορία μας διδάσκει ότι όποτε επιβάλλονται νέοι φόροι, σπάνια καταργούνται και όπως όλα δείχνουν οι Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες να αυξήσουν το κόστος της ζωής μας, χωρίς να νοιάζονται και πολύ για τις επιπτώσεις που έχουν στους πολίτες τα φιλόδοξα προγράμματά τους.
Content Original Link:
" target="_blank">