Στην Ελβετία οι κρίσιμες πρώτες εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, στη Μόσχα ο πρόεδρος Σι
Τις βάσεις για εμπορικές διαπραγματεύσεις θα επιχειρήσουν να θέσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία, Πεκίνο και Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά μετά την επιβολή από τον Ντόναλντ Τραμπ εξωφρενικών τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα και την απάντηση του ασιατικού γίγαντα.
Την ίδια στιγμή, η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να στηρίξει την οικονομία της χώρας, η οποία απειλείται από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και την υποτονική εσωτερική κατανάλωση.
«Εμπρηστικές» οι δηλώσεις της Κίνας, πιο συμβιβαστικές των ΗΠΑ
Η Κίνα «δε θα θυσιάσει τη θέση αρχών της» και «θα υπερασπισθεί τη δικαιοσύνη», κατά τη συνάντηση που ανακοινώθηκε, ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της Χε Λιφένγκ, τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ, προειδοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα δια της οδού των διαπραγματεύσεων, οφείλουν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις ίδιες και στον κόσμο από τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς τους», πρόσθεσε ο Χε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Αν οι ΗΠΑ μιλούν με ένα τρόπο και ενεργούν με άλλο ή (…) αν επιχειρήσουν να συνεχίσουν να εξαναγκάζουν και να εκβιάζουν την Κίνα με το πρόσχημα των συνομιλιών, η Κίνα δε θα συμφωνήσει ποτέ».
«Βιάζομαι να διεξαγάγω παραγωγικές συνομιλίες, με στόχο να επανέλθει η ισορροπία στο διεθνές οικονομικό σύστημα, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, ο Μπέσεντ.
Τα δύο μέρη θα συνεδριάσουν το Σάββατο και την Κυριακή, για να θέσουν τις βάσεις μελλοντικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες, Τρίτη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News. «Αναμένω να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση, όχι για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία», προέβλεψε. «Χρειαζόμαστε την αποκλιμάκωση πριν μπορέσουμε να πάμε μπροστά».
Τα κινεζικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας
Για να υποστηρίξει μια οικονομία επιβαρυμένη από μια υποτονική κατανάλωση και τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης σήμερα τη μείωση ενός σημαντικού επιτοκίου, καθώς και του ύψους των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών ώστε να διευκολυνθούν οι πιστώσεις.
«Το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεματικών θα μειωθεί κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσένγκ. Πρόσθεσε ότι το επιτόκιο των reverse repos, με περίοδο ωρίμανσης επτά ημερών, μειώνεται επίσης από το 1,5% στο 1,4%.
Οι οικονομικές ανακοινώσεις συνεχίσθηκαν με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού γι’ αυτούς που αγοράζουν το πρώτο τους ακίνητο. Το επιτόκιο για την αγορά πρώτου ακινήτου, με δάνειο διάρκειας άνω των πέντε ετών, θα μειωθεί από το 2,85% στο 2,6% δήλωσε ο Παν Γκονγκσένγκ.
Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο στο Λευκό Οίκο, η κυβέρνησή του επέβαλε νέους τελωνειακούς δασμούς συνολικού ύψους 145% στα εμπορεύματα που προέρχονται από την Κίνα, στους οποίους προστίθενται μέτρα κατά τομείς.
Το Πεκίνο απάντησε, επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς 125% στις αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα, καθώς και πιο στοχευμένα μέτρα.
Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται αφόρητα από τους περισσότερους οικονομολόγους, σε σημείο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, αλλά και χώρες πέραν αυτών, να απειλούνται με ύφεση και ενδεχομένως μεγάλη αύξηση των τιμών.
«Δεν μπορούν να υποστηριχθούν (…), ιδιαιτέρως από την κινεζική πλευρά», εκτίμησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών. «145% και 125%, ισοδυναμούν με εμπάργκο».
Οι διαπραγματεύσεις στις 10 και 11 Μαΐου θα είναι μια πρώτη επίσημη δημόσια δέσμευση από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για επίλυση αυτού του εμπορικού πολέμου.
Περικοπές στις εισαγωγές από Κίνα
Τα πλοία που καταπλέουν τώρα στα λιμάνια των ΗΠΑ από την Κίνα είναι τα πρώτα που θα υποστούν τους τεράστιους δασμούς που επιβάλλει η Αμερική στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι, μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές και ελλείψεις ορισμένων ειδών.
Το λιμάνι του Λος Άντζελες ανέμενε ότι 80 πλοία θα έφταναν τον Μάιο, αλλά το 20% από αυτά έχουν ακυρωθεί, δήλωσε στο CNN ο Τζιν Σερόκα, εκτελεστικός διευθυντής του λιμανιού και πρόσθεσε ότι οι πελάτες έχουν ήδη ακυρώσει 13 δρομολόγια για τον Ιούνιο.
«Και ακόμα δεν ξέρετε πόσο θα διαρκέσει αυτό», προειδοποίησε. «Τόσο οι λιανοπωλητές όσο και οι εισαγωγείς μού λένε ότι τα προϊόντα κοστίζουν τώρα περίπου δυόμισι φορές περισσότερο από ό,τι μόλις τον περασμένο μήνα»
Συμφωνίες με τον Πούτιν υπογράφει ο Σι
Στο μεταξύ, από σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, με την ευκαιρία των εορτασμών για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της επί της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ αύριο, Πέμπτη, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Σι αναμένεται να υπογράψει πολλές συμφωνίες με τη Μόσχα, προκειμένου οι δύο χώρες να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη «χωρίς όρια» στρατηγική τους συνεργασία.
Η Κίνα αγοράζει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, στηρίζοντας τη ρωσική οικονομία, μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση, έπειτα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του αμερικανού προέδρου, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας, ο Πούτιν αναμένεται να παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο με τον Σι έναντι της Ουάσινγκτον, την κυριαρχία της οποίας στην παγκόσμια σκηνή αμφισβητούν τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, οι οποίες προωθούν έναν περισσότερο πολυπολικό κόσμο.
Ενιαίο το σινορωσικό μέτωπο κατά των ΗΠΑ
Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ρωσική εφημερίδα, ο Σι χαιρέτισε «την ανθεκτικότητα» των διμερών σχέσεων και εκτίμησε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει «να διατηρήσουν σθεναρά την μεταπολεμική παγκόσμια τάξη».
«Οι δύο πλευρές πρέπει από κοινού να αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να διασαλευτεί και να υπονομευθεί η φιλία και η αμοιβαία εμπιστοσύνη Κίνας- Ρωσίας», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος στο ενυπόγραφο άρθρο του, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua.
«Η Κίνα και η Ρωσία πάντα στήριζαν ένθερμα η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε την επίσκεψη Σι «ένα από τα κεντρικά γεγονότα των ρωσοκινεζικών σχέσεων φέτος».
Συμφωνίες και στρατιωτική παρέλαση
Στη διάρκεια της συνάντησης του Σι με τον Πούτιν αύριο, Πέμπτη, «θα συζητηθούν τα πιο σημαντικά ζητήματα (…): η Ουκρανία και οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις», αλλά και η ενεργειακή συνεργασία των χωρών τους, όπως και η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, που θα τις συνδέει, επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Πούτιν και ο Σι θα εκδώσουν δύο κοινές ανακοινώσεις: μία για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας- Κίνας και μία άλλη για την «παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα», προτού παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο Ουσάκοφ.
Στη συνέχεια, ο Σι θα παραστεί την Παρασκευή στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, στην οποία θα πάρουν μέρος και Κινέζοι στρατιώτες.
Και αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας, η οποία θεωρεί κάθε συμμετοχή ξένου ηγέτη στους εορτασμούς στη Ρωσία ως «υποστήριξη σε ένα επιτιθέμενο κράτος».
Content Original Link:
" target="_blank">