Ρωσία: Αντι-δυτικό μέτωπο την Ημέρα της Νίκης - Έρχεται ουκρανικό πλήγμα υψηλού συμβολισμού;
Από το Βατικανό και την εκλογή χθες το βράδυ του πρώτου Αμερικανού πάπα στην ιστορία, η προσοχή στρέφεται σήμερα το πρωί στη Μόσχα και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι εορτασμοί στη Μόσχα γίνονται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία με το Κρεμλίνο να επιμένει σε παραλληλισμούς μεταξύ των χιτλερικών και της κυβέρνησης του Κιέβου, κάτι που απορρίπτουν ρητά τόσο η κυβέρνηση Ζελένσκι όσο και οι δυτικοί υποστηρικτές της που στηλιτεύουν τη ρωσική εισβολή ενώ καταγγέλλουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για ολοκληρωτισμό.
Τα μάτια στον ουρανό για drones
Στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία τα μάτια του κόσμου θα στρέφονται συχνά στον ουρανό για τον κίνδυνο επιθέσεων με drones εναντίον της ρωσικής πρωτεύουσας.
Η Ουκρανία απέρριψε ως υποκριτική και προπαγανδιστική την τριήμερη κατάπαυση πυρός που κήρυξε μονομερώς η Ρωσία, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να χαλάσει τους εορτασμούς στη Μόσχα, η οποία τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο στόχαστρο ουκρανικών drones. Για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκαν εξάλλου οι αντίστοιχοι εορτασμοί στην Κριμαία.
Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει ένα πλήγμα υψηλού συμβολισμού, όχι απαραίτητα στη Μόσχα.
Με τη συμμετοχή 30 ξένων ηγετών
Το Κρεμλίνο ποντάρει στη συμμετοχή περίπου 30 ξένων ηγετών στις εορταστικές εκδηλώσεις θέλοντας να δείξει ότι ναυάγησε η προσπάθεια της Δύσης για διεθνή απομόνωση της Ρωσίας. Ο σημαντικότερος ξένος επισκέπτης είναι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπινγκ, ο οποίος έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο πρόεδροι μίλησαν για την εμβάθυνση των σινοσορωσικών σχέσεων απέναντι στον «ηγεμονισμό της Δύσης», την ώρα που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη με τους Ευρωπαίους ηγέτες και διαπραγματεύονται με τον Πούτιν το μέλλον της Ουκρανίας.
Τις προηγούμενες ημέρες ρωσικά μέσα ενημέρωσης καλλιέργησαν κλίμα για ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στη Μόσχα στις 9 Μαϊου σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού, που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από καμιά επίσημη πηγή.
Από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα δώσει το παρόν μόνο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει διαδρομή όταν οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο του.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρ. Φίτσο φτάνει στη Μόσχα
Θα παραστούν επίσης ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς (αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι ρισκάρει την ενταξιακή πορεία της χώρας του), οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κούβας, του Βιετνάμ, της Αιγύπτου, της Αρμενίας καθώς και άλλοι ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και αφρικανικών χωρών.
Το ταξίδι του στη Μόσχα ανέβαλε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, καθώς η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένη σύρραξης με το Πακιστάν ενώ αμφίβολη είναι η παρουσία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Content Original Link:
" target="_blank">