Εκλογές στην Αλβανία: Εκφοβισμοί, συμπλοκές, συλλήψεις και καταστολή - Μειωμένη συμμετοχή
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία υπό το βλέμμα 2.000 εγχώριων και διεθνών παρατηρητών, 5.000 αστυνομικών και της Ειδικής Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SPAK) καθώς θεωρείται ως μία κρίσιμη δοκιμασία για τα εύθραυστα θεσμικά όργανα της γειτονικής χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030.
Ωστόσο για άλλη μία φορά δεν έλειψαν περιστατικά με συλλήψεις για παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, συμπλοκές σε εκλογικά τμήματα και εκατέρωθεν καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, εκβιασμούς και πρακτικές εκφοβισμού σε βάρος των πολιτών. Παρατηρητές των εκλογών θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Τρίτη, θα αμφισβητηθεί σε κάθε περίπτωση και θα υπάρξουν καταγγελίες για νοθεία, όπως συμβαίνει σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Συλλήψεις και συμπλοκές
Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Έλντα Χότι αντέδρασε μετά τη σύλληψη του συζύγου της για αδικήματα που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία. «Καμία πολιτική αστυνομία, καμία εγκληματική δομή και κανένας εκπρόσωπος του οργανωμένου εγκλήματος δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη θέληση των πολιτών για αλλαγή. Οι μέρες του εκφοβισμού, των κατασκευασμάτων και της καταστολής της φωνής της αντιπολίτευσης φτάνουν στο τέλος τους» ανέφερε η υποψήφια με το κόμμα του Σαλί Μπερίσα σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ένας άλλος υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος κατήγγειλε ότι υπάρχουν ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους πολίτες στη Λούσνια, περιοχή στην οποία εκλογικοί αντιπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων της Αλβανίας, πιάστηκαν στα χέρια και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.
«Προβλήματα με τις επιστολικές ψήφους από την Ελλάδα»
Μετά από μία έντονα διχαστική προεκλογική περίοδο έχουν στηθεί κάλπες σε 5.225 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα με συνολικά 3.713.761 Αλβανούς πολίτες, από τους οποίους 114.642 είναι νέοι και ψηφίζουν για πρώτη φορά. Συνολικά 11 πολιτικοί σχηματισμοί, τρεις συνασπισμοί και οχτώ κόμματα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με 2.046 υποψήφιους, εκ των οποίων 1.259 είναι άνδρες (61,53%) και 787 είναι γυναίκες (38,47%), για τις 140 έδρες της Βουλής. για το επόμενο κοινοβούλιο, για να καταλάβουν 140 έδρες. Για πρώτη φορά στις εκλογές συμμετέχουν και οι Αλβανοί της διασποράς με επιστολική ψήφο. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, σχεδόν 246.000 Αλβανοί που ζουν στο εξωτερικό είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα «υπήρξαν προβλήματα με την αποστολή ή την επιστροφή φακέλων μεταναστών, κυρίως στην Ελλάδα».
Σε αρκετά εκλογικά κέντρα των Τιράνων η ψηφοφορία γίνεται ηλεκτρονικά και οι ηλικιωμένοι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χειρισμό του συστήματος δέχονται τις οδηγίες και τη βοήθεια από εκπροσώπους της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.
«Απογοήτευση…»
Παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που σημάδεψε την προεκλογική περίοδο αρκετοί είναι αυτοί που νιώθουν απογοήτευση καθώς η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την πολιτική είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
«Κανείς δεν ψηφίζει με… χαρά όποιο κόμμα και αν επιλέξει. Όλοι το ίδιο είναι. Μας κοροϊδεύουν όλοι και κοιτάνε τα συμφέροντα τους. Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη πλέον. Κανείς δεν μπορεί να μας ξεγελάσει με παραμύθια. Δεν τους εμπιστευόμαστε πια. Αν ήμουν νεότερος θα έφευγα από τη χώρα» είπε στο Βήμα ο Ιλίρ, 62 ετών, συνταξιούχος αστυνομικός. «Δεν είναι όπως θέλουν να παρουσιάζουν την κατάσταση στη χώρα. Αν είσαι νέος και θέλεις να ξεκινήσεις τη ζωή σου εδώ χωρίς να έχεις κάποια άλλη οικονομική βοήθεια είναι βέβαιο ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Τα σπίτια είναι πανάκριβα πλέον και το κόστος ζωής τόσο υψηλό λες και βρισκόμαστε σε κάποια πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εμείς που είχαμε μια βοήθεια από τους γονείς μας είμαστε τυχεροί. Οι νεότεροι τι θα κάνουν; Αναρωτιέμαι» είπε ο 36χρονος Έρον, πατέρας τριών παιδιών.
Ράμπα – Μπερίσα, δύο «βετεράνοι» πολιτικοί αντίπαλοι
Ο Έντι Ράμα, 60 ετών, ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος εδώ και 20 χρόνια και επιδιώκει την τέταρτη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός. Πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών που αντιτάχθηκαν στο κομμουνιστικό καθεστώς, διετέλεσε δήμαρχος των Τιράνων και υπουργός Πολιτισμού πριν εκλεγεί πρωθυπουργός για πρώτη φορά το 2013. Η βασική του δέσμευση είναι να εξασφαλίσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030. Ο Έντι Ράμα δέχεται τα πυρά από την αντιπολίτευση, η οποία τον καταγγέλλει για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι «θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή αν αποδειχθεί οποιαδήποτε σχέση του με τη διαφθορά ή εγκληματικές ομάδες».
Ο 80χρονος Σαλί Μπερίσα ήταν ο πρώτος μετακομμουνιστής πρόεδρος της Αλβανίας. Ακολουθώντας τα βήματα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπερίσα υπόσχεται μια «μεγάλη Αλβανία» με επίκεντρο την οικονομική ανάκαμψη. Ο Μπερίσα, ο οποίος έχει κηρυχθεί «persona non grata» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για τους φερόμενους δεσμούς του με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα στην Αλβανία για «παθητική διαφθορά από υψηλόβαθμο αξιωματούχο».
Οι δύο μονομάχοι μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους στα Τίρανα πήγαν στα γραφεία των κομμάτων τους για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.
Μειωμένη η συμμετοχή
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε από το 50% των εκλογικών τμημάτων η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τη μία το μεσημέρι καταγράφηκε ήταν 26,55%, σημειώνοντας μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021, όπου την ίδια ώρα ήταν 31,52%.
Content Original Link:
" target="_blank">