Λέων ΙΔ: Ο νέος Πάπας των αποκλεισμένων - Οι προκλήσεις και τα σκάνδαλα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώτος Αμερικανός που κάθεται στον θρόνο του Βατικανού
Συμφιλιωτικός, ενωτικός και συνεχιστής του δόγματος του Πάπα Φραγκίσκου. Με αυτούς τους προσδιορισμούς έσπευσαν να περιγράψουν τον νέο Πάπα τα διεθνή ΜΜΕ μετά το πρώτο μήνυμά του. Ο Πάπας Λέων ο 14ος, από τις πρώτες φράσεις που διατύπωσε ευχαρίστηκε τον προκάτοχό του για το έργο του, εστίασε στην ειρήνη και τη συμπερίληψη. Οι αναλυτές στάθηκαν στη λέξη «ιεραποστολή» την οποία χρησιμοποίησε, κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν ποντίφικα που όπως ο Φραγκίσκος θα αγκαλιάσει τις μειονότητες, θα ανοίξει νέους δρόμους, θα κινηθεί στον προοδευτικό άξονα κι όχι με βάση τις επιταγές της ιδεολοψίας των σκληροπηρυνικών Ρωμαιοκαθολικών. Με έναν μετριοπαθή λόγο, φάνηκε ανοιχτός στον διαθρησκευτικό διάλογο και την προσέγγιση που βασίζεται στη στήριξη των αδύναμων, μακριά από τη λογική των αποκλεισμών και αντίθετα σε δόγματα μισαλλοδοξίας.
Το γεγονός ότι από τις πρώτες λέξεις που χρησιμοποίησε στο μήνυμα, με το οποίο συστήθηκε στο κοινό, ήταν η «ειρήνη», αυτό από μόνο του έχει ειδική σημασία, σε μία περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων με τους πολέμους να συνεχίζονται και τους αμάχους να σκοτώνονται. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν νέο Πάπα των φτωχών και των αποκλεισμένων. Στη συνέχεια, στη δική του τοποθέτηση προέβη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τόνισε την αναγκαιότητα ο νέος Πάπας να λειτουργήσει ως συνεχιστής του Φραγκίσκου και να αποτελέσει εμπνευστής της ειρήνευσης.
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι ο νέος Πάπας έχει, κατά το παρελθόν, πάρει απόσταση από τις τοποθετήσεις και τις πολιτικές του ρεπουμπλικανικού επιτελείου, η κυβέρνηση Τραμπ έσπευσε να εκφράσει τον ενθουσιασμό της για την εκλογή, με ένα ειδικό μήνυμα συγχαρητηρίων. Για μία ιστορική μέρα κατά την οποία αποστέλλεται μήνυμα ελπίδας έσπευσαν να κάνουν λόγο και τα πρώην προεδρικά ζεύγη των ΗΠΑ, Τζο και Τζιλ Μπάιντεν, Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμ, ενώ στην ευρωπαϊκή πτέρυγα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησαν για την ανάγκη ο νέος Πάπας να λειτουργήσει ως φάρος ενότητας και ειρήνης.
Content Original Link:
" target="_blank">