Θαλάσσια Πάρκα: Ανάμεσα στη βιοποικιλότητα και τις "γκρίζες ζώνες" - Πώς το υπουργείο Εξωτερικών θα "ακυρώσει" τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο
*Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα θέλει να ανατρέψει την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας: Ο "πόλεμος" για τα ευρωπαϊκά μαχητικά
Το εγχείρημα έρχεται να απαντήσει στην αναγκαιότητα στήριξης ή και ανάπτυξης της βιοποικιλότητας, καθώς οι ελληνικές θάλασσες έχουν υπεραλιευθεί και έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Η επίδραση των Θαλάσσιων Πάρκων εκτιμάται πως θα φέρει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων αλλά και στην ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Αυτός ήταν και ο στόχος της ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) όταν παρουσίασε χάρτες που έδειχναν τη χωροθέτηση στο Νότιο Αιγαίο, γύρω από νησίδες, προκαλώντας όμως την αντίδραση της Τουρκίας που χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια την σχετική εξαγγελία από τη χώρα μας και έκανε λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα προσπαθεί μέσω αυτών να προωθήσει την ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου.
Θαλάσσια Πάρκα: Οι λύσεις που εξετάζει το ΥΠΕΞ για να παρακάμψει την Τουρκία στο Αιγαίο
Απευθυνθήκαμε στον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πέτρο Λιάκουρα για να μας αποσαφηνίσει και να μας βοηθήσει να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ζήτημα της χάραξης των Θαλάσσιων Πάρκων. «Εφόσον καθορίζονται μέσα στην αιγιαλίτιδα ζώνη, που το κάθε κράτος έχει κυριαρχία, άρα μπορεί να κάνει ζώνες, η Τουρκία δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε αντίρρηση. Η Τουρκία αντιδρά εάν χρησιμοποιείται ως βάση για τα θαλάσσια πάρκα μία θαλάσσια ζώνη, όπως είναι μία βραχονησίδα -και είναι πολλές στο Νότιο Αιγαίο, την οποία η ίδια αμφισβητεί. Συνεπώς αν είναι αμφισβητούμενες η Τουρκία θα αντιδράσει. Όχι για το Θαλάσσιο Πάρκο, αλλά για τη χάραξή του από τη νησίδα που αμφισβητεί. Αυτό το έχει κάνει σε προηγούμενη φάση και αυτό θα το κάνει όσες φορές έρθει στην επιφάνεια το θέμα» μας ξεκαθαρίζει. Από την ελληνική πλευρά εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές, προκειμένου να προχωρήσει το έργο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που εξετάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η χάραξη των θαλάσσιων πάρκων από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, είναι να περιλάβει κατοικημένα νησιά όπως η Νίσυρος, η Ανάφη ως προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές για τα υπό προστασία θαλάσσια είδη. Αυτό όμως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα για την Ελλάδα κυρίως γιατί τα μεγάλα νησιά είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες: «Σε αυτές τις περιοχές που η Ελλάδα πρόκειται να χαράξει Θαλάσσια Πάρκα, δεν υπάρχουν ζητήματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος. Βεβαίως δεν ξέρουμε ποτέ, γιατί ποτέ η Τουρκία δεν έχει ξεδιπλώσει όλο αυτό το βιβλίο που λέγεται «βιβλίο θεωρίας γκρίζων ζωνών». Από την άλλη η Ελλάδα δεν μπορεί να μην ενεργοποιήσει ένα νησί στο οποίο ασκεί κυριαρχία για χάρη της Τουρκίας. Αυτό τώρα είναι μία διένεξη η οποία προάγεται κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας και θα πρέπει να το λύσει η πολιτική», επισημαίνει ο κ. Λιάκουρας.
Το θέμα έχει τεθεί στις διμερείς συζητήσεις, χωρίς να υπάρχουν μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση καλείται για άλλη μια φορά να κινηθεί με ισορροπία στις κινήσεις της. Και τα Θαλάσσια Πάρκα να καθορίσει και να αποφύγει με κάποιον τρόπο την αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας προστατεύοντας μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες σε έμβια όντα θαλάσσια περιοχή.
Content Original Link:
" target="_blank">