Τα επόμενα βήματα μετά τη δίωρη συνομιλία Τραμπ–Πούτιν - Τα μηνύματα από Κίεβο, Μόσχα, Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου. Την ίδια ώρα, ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, κάνοντας λόγο για «μνημόνιο ειρήνης» και την ανάγκη για περαιτέρω συμβιβασμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ τις οποίες επικαλέστηκαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία η διαδικασία για τη σύνταξη κοινού κειμένου ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα είναι περίπλοκη, επομένως δεν μπορεί να τεθεί συγκεκριμένη προθεσμία.
Τι συμφωνήθηκε
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Πούτιν ως «πολύ καλή» και υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου. Πρότεινε μάλιστα το Βατικανό ως πιθανό τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.
Ο Τραμπ, αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν, δημοσίευσε στο Truth Social ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν άμεσα, και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πιθανότητα ειρηνικής επίλυσης του πολέμου. Παράλληλα, υπογράμμισε την προοπτική εμπορικών συναλλαγών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τις δύο χώρες στην οικονομική ανασυγκρότησή τους.
Ωστόσο, ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα συνεχιστεί για πάντα χωρίς πρόοδο. Ο ίδιος και η αμερικανική κυβέρνηση επεσήμαναν την ανάγκη για αμοιβαία σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις, με τον αντιπρόεδρο Ντι Τζει Βανς να υπαινίσσεται ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποσυρθούν αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει βασικές αρχές, πιθανό χρονοδιάγραμμα και ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική και ειλικρινή», ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη για συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές και ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξή του στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Πεσκόφ: Οι διαπραγματεύσεις ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν χρονοδιάγραμμα
Η διαδικασία για τη σύνταξη μιας κοινής συμφωνίας ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου φαίνεται ότι θα είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε τα ξημερώματα πως η όλη διαδικασία δεν έχει προθεσμία και δεν μπορεί να τεθεί συγκεκριμένος χρόνος ολοκλήρωσης.
«Η διαδικασία θα είναι δύσκολη και περίπλοκη, και γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποια καθορισμένη προθεσμία. Όλοι θέλουν να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά οι λεπτομέρειες είναι αυτές που καθορίζουν την έκβαση», δήλωσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας πως η πρόοδος στις συνομιλίες θα εξαρτηθεί από την ανταλλαγή προσχεδίων και τις διαρκείς επαφές για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κειμένου ειρήνης.
Ζελένσκι: Δεν θα αναγνωρίσουμε καμία περιοχή ως ρωσικό έδαφος -Αποχώρηση των ΗΠΑ θα ενίσχυε τη θέση του Πούτιν
Αμέσως μετά τη συνομιλία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε την αμετακίνητη θέση του Κιέβου, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία περιοχή της ως ρωσικό έδαφος. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την ειρηνευτική διαδικασία θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Ρωσία, καλώντας τις ΗΠΑ να παραμείνουν εμπλεκόμενες για να αποτραπεί η ενίσχυση του Πούτιν.
Αντίθετα, ο Ζελένσκι τόνισε την κρίσιμη σημασία της συνέχισης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, για να περιοριστεί η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει την εισβολή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα ωφελούσε τη Ρωσία και προσωπικά τον πρόεδρο Πούτιν. Τόνισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, ιδιαίτερα στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα, είναι κρίσιμες για να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης της αμερικανικής στήριξης και της πίεσης στη Μόσχα, ώστε να αποφευχθεί η συνέχιση της ρωσικής επιθετικότητας και η οικονομική ενίσχυση του ρωσικού στρατού.
Η ΕΕ παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και βλέπει θετικά την πρωτοβουλία για την ειρήνη, είναι ξεκάθαρη στην ανάγκη να συμπεριληφθεί και αυτή στη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά υποστηρικτική προς την Ουκρανία και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για ειρηνική λύση μέσω της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η πρόταση για μια πενταμερή συνάντηση που περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία, φαίνεται να έχει ευρεία υποστήριξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τον ιδανικό τρόπο για να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Content Original Link:
" target="_blank">