Νέα σελίδα συνεργασίας Ε.Ε. και Βρετανίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε «ιστορική» συμφωνία, που σηματοδοτεί επανεκκίνηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ηνωμένου Βασιλείου, πέντε χρόνια επισήμως μετά το Brexit, κατέληξαν χθες Βρυξέλλες και Λονδίνο έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη γύρω από το ζήτημα της πρόσβασης των κρατών-μελών της Ε.Ε. στα βρετανικά χωρικά ύδατα για την αλιεία άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για τη συμφωνία – ορόσημο, που περιλαμβάνει: κοινή δήλωση, όπου περιγράφονται τρόποι αντιμετώπισης των κοινών γεωπολιτικών προκλήσεων, συμφωνία ασφάλειας και άμυνας και κείμενο κοινής κατανόησης.
Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, Βρυξέλλες και Λονδίνο επιτάχυναν τις διαδικασίες εμβάθυνσης των σχέσεών τους γύρω από κοινά ζητήματα, όπως οι εμπορικοί δασμοί, η ασφάλεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Σήμερα πετύχαμε συμφωνία – ορόσημο με την Ε.Ε. Μια νέα συνεργασία μεταξύ μιας ανεξάρτητης Βρετανίας και των συμμάχων μας στην Ευρώπη», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στο Λονδίνο, ενώ προσέθεσε ότι «σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις μας». Για «ιστορική συμφωνία» έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «θα φέρει πραγματική διαφορά στους λαούς του Ηνωμένου Βασιλείου και σε όλη την Ενωση». «Αλλά το μήνυμα που στέλνουμε στον κόσμο σήμερα είναι εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό. Είναι ένα μήνυμα ότι σε μια εποχή παγκόσμιας αστάθειας και όταν η ήπειρός μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή που έχει εδώ και γενιές, εμείς στην Ευρώπη παραμένουμε ενωμένοι», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ έκανε λόγο για «προδοσία», εξαιτίας κυρίως της πρόσβασης στα βρετανικά χωρικά ύδατα και του ζητήματος της αλιείας.
Για να φθάσουν, ωστόσο, στη συμφωνία επανεκκίνησης των σχέσεών τους οι δύο πλευρές έπρεπε να ξεπεράσουν μόνιμα «αγκάθια», που έχει προκαλέσει το Brexit. Το «μπλοκ» διεμήνυε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν όλα», ενώ η βρετανική κυβέρνηση βρισκόταν υπό την «πίεση» της διαρκούς ανόδου του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Brexit. Ο Φάρατζ, μάλιστα, χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία «προδοσία», λόγω της συμφωνίας κυρίως γύρω από το ζήτημα της αλιείας.
Αλλωστε, ο βασικός συμβιβασμός που επετεύχθη αφορά αυτό το θέμα, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και στο κόμμα των Συντηρητικών. Το Λονδίνο είχε αρχικά προτείνει χρονική επέκταση της πρόσβασης της Ε.Ε. στα βρετανικά χωρικά ύδατα έως πέντε χρόνια. Επρόκειτο για συμφωνία που έληγε τον Ιούνιο του 2026, ωστόσο ο Κιρ Στάρμερ πήρε το ρίσκο πρόκλησης πολιτικών αντιδράσεων και δέχθηκε ανανέωση της συμφωνίας με μακροπρόθεσμη πρόσβαση έως και 12 έτη, προκειμένου ως αντάλλαγμα να διευκολύνει την εισαγωγή βρετανικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ε.Ε. Ο Στάρμερ απέρριψε πάντως τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι η συμφωνία «αφορά τους λογαριασμούς, τις θέσεις εργασίας και τα σύνορα». «Είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το 70% των ψαριών μας πηγαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά», εξήγησε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια στήριξης του Στάρμερ ανέφερε ότι «τους τελευταίους μήνες» οι δύο πλευρές «εργάστηκαν ακούραστα για να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη» και «οι συμφωνίες που προκύπτουν αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από λέξεις σε ένα χαρτί».
Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη «κλειδί» για τις σχέσεις Βρυξελλών και Λονδίνου, καθώς θα επιστρέψουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επισημοποιήσουν τις τομεακές συμφωνίες που περιλαμβάνονται στην κοινή συμφωνία και αυτό αφορά και την εταιρική συμφωνία ασφάλειας και άμυνας. Η συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα στο Λονδίνο να αποκτήσει πρόσβαση στο χρηματοδοτικό «εργαλείο» ύψους 150 δισ. ευρώ της Ε.Ε για κοινά αμυντικά προγράμματα, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες θα αποφασιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Ενώ οι δύο πλευρές «έκαναν σημαντικό βήμα επαναπροσέγγισης χθες, οι τεταταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών λίγες μόνον ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας υποδεικνύουν ότι η διμερής σχέση παραμένει συναλλακτική», σημειώνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Content Original Link:
" target="_blank">