Κλιμάκωση στη Γάζα: Τον πλήρη έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα θέλει ο Νετανιάχου - Προειδοποιήσεις από Δύση και ΟΗΕ για ανθρωπιστικό όλεθρο
Διαβάστε: Νετανιάχου: "Το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο όλης της Γάζας" - Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια, "σκηνικό αποκάλυψης" καταγγέλλουν οι ΜΚΟ
Ισραήλ: Επικείμενη νέα εισβολή, άμεση απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές στη νότια Γάζα
Η νέα κλιμάκωση στις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ άρχισε στις 18 Μαρτίου, μετά από δίμηνη εκεχειρία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αναφέρει ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι η απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων και η εξάλειψη της Χαμάς. Οι όμηροι είχαν απαχθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, επίθεση που σκότωσε 1.218 άτομα, κυρίως αμάχους. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τους 53.486, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα. Μόνο χθες, η πολιτική προστασία κατέγραψε 91 θανάτους από ισραηλινές επιχειρήσεις.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές στη νότια Γάζα, μεταξύ αυτών και η Χαν Γιούνις. Κάτοικοι περιγράφουν σκηνές "Αποκάλυψης", με πυρά «από παντού, ζώνες φωτιάς», συνεχή πλήγματα από «μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα». Με τα πόδια, με ποδήλατα, με κάρα που έσερναν γαϊδούρια, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έφευγαν από τη Χαν Γιούνις κουβαλώντας κάποια από τα υπάρχοντά τους, δοχεία με νερό, κουβέρτες και διάφορα σκεύη.
Επικαλούμενος «διπλωματικούς» λόγους, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων». Πρόσθεσε πως «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού». Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, «δεκάδες φορτηγά με βοήθεια» θα επιτραπεί να εισέλθουν «τις επόμενες ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακο.
Διεθνείς αντιδράσεις για τις κινήσεις του Ισραήλ - Κοινή καταδίκη από Γαλλία, Βρετανία και Καναδά Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά προειδοποίησαν με κοινή δήλωση ότι δεν θα μείνουν απαθείς απέναντι στις "σκανδαλώδεις ενέργειες" του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου απάντησε πως τέτοιες δηλώσεις δίνουν "βραβείο στη Χαμάς" και ενθαρρύνουν νέες «φρικαλεότητες» όπως η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023. «Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης» της Λωρίδας της Γάζας, δήλωνε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού ο στρατός του ανήγγειλε «χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.
Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλε ότι η είσοδος μικρής ποσότητας τροφίμων είναι "συμβολική" και όχι ουσιαστική. «Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ τόνοι τροφίμων παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα σύνορα. Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του κ. Νετανιάχου, η Κλερ Νικολέ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έκανε λόγο για «σκόνη στα μάτια». «Είναι σκόνη στα μάτια, ένας τρόπος να ειπωθεί ‘ορίστε, μπαίνουν ξανά τρόφιμα’, αλλά δεν είναι παρά κάτι συμβολικό», είπε η κυρία Νικολέ. «Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» εμποδίζονται «στα σύνορα», κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Πού είναι η βοήθεια; Πού είναι η τροφή και το νερό; Πεθαίνουμε (...) Τα παιδιά μου κι εγώ υποφέρουμε κάθε μέρα», είπε με απελπισία η Αμπίρ Χουντχούντ στην πόλη της Γάζας (βόρεια). Με κοινή ανακοίνωσή τους, 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, κάλεσαν τις αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν «αμέσως» και «πλήρως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός είναι «αντιμέτωπος με λιμό».
Το μέλλον στον πόλεμο στο Ισραήλ: Πολιτικές δηλώσεις και σενάρια Ο Νετανιάχου δήλωσε πρόθυμος για συμφωνία υπό τον όρο της "εξορίας της Χαμάς" και "αφοπλισμού της Γάζας". Η Χαμάς, μέσω έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, απέρριψε τις προϋποθέσεις, απαιτώντας πλήρη τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Η Χαμάς, που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πως διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Ντόχα, έχει απορρίψει επανειλημμένα τις απαιτήσεις αυτές, αξιώνοντας από την πλευρά της για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποχωρήσουν πλήρως τα στρατεύματα του Ισραήλ απ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.486 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Επέβαλε αποκλεισμό στον θύλακο όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς, το 2007.
Content Original Link:
" target="_blank">