Διπλωματική "σκακιέρα" Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Οι τέσσερις όροι που έθεσε η Μόσχα στο Κίεβο - Πού συμφώνησαν και τα "αγκάθια"
Ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση βλέπουν το φως της δημοσιότητας, που αποτυπώνουν το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες, ενώ με νέα παρέμβαση του ο Τραμπ επιμένει πως μπορεί να δώσει τέλος στον πόλεμο, δείχνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί όταν συναντήσει τον Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε σχετικά με τους όρους που, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, έθεσε η Μόσχα, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Διαπραγμάτευση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωσταντινούπουλη: Οι τέσσερις όροι που έθεσε η Μόσχα στο Κίεβο
Ο Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών, είπε ότι οι Ρώσοι πρότειναν τους εξής όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία:- Την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ και εφόσον αυτή λάβει χώρα μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει εκεχειρία. Οι περιφέρειες τελούν σε μεγάλο ή μερικό έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα εναπομείναντα τμήματα των περιοχών αυτών. Τέτοιο αίτημα δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.
- Τη διεθνή αναγνώριση ότι πέντε τμήματα της Ουκρανίας—η Χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, όπως και οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, είναι ρωσικά. Τα αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μονάχα αμερικανική de jure αναγνώριση της Κριμαίας και αμερικανική de facto αναγνώριση για τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι σε άλλες περιφέρειες.
- Η Ουκρανία θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος, δεν θα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα διατηρούν καθόλου δυνάμεις τους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτό το αίτημα απουσίαζε από την αμερικανική πρόταση.
- Όλες οι πλευρές στη σύρραξη αποκηρύσσουν τις αξιώσεις τους να λάβουν αποζημίωση για ζημιές λόγω πολέμου. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολεμική αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές γνωστοποίησαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που περιελάμβανε αυτούς τους όρους.
Πού συμφώνησαν Ρωσία-Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν εν τέλει σε τρία πράγματα:
- Πρώτον συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα.
- Δεύτερον συμφώνησαν στο ότι θα ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο.
- Τρίτον συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν το οποίο είναι και το πλέον ζητούμενο.
Κρεμλίνο: Εφικτή η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι μόνο αν έχουν επιτευχθεί ορισμένες συμφωνίες
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν πρώτα σε «συμφωνία».Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν διευκρίνισε ποιες συμφωνίες θα απαιτούνταν από την πλευρά της Ρωσίας.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν μια συμφωνημένη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και να καταλήξουν σε όρους κατάπαυσης του πυρός, προτού σχεδιάσουν νέες συνομιλίες.
«Προς το παρόν, πρέπει να κάνουμε αυτό που οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν χθες» στην Τουρκία -τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μετά από τρία και πλέον χρόνια- δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά από ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν σχέδια για δεύτερο γύρο συνομιλιών.
«Αυτό, φυσικά, σημαίνει πρώτα και κύρια να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή 1.000 για 1.000 αιχμαλώτων πολέμου».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα, όταν υπογράφονται έγγραφα στα οποία οι αντιπροσωπείες έχουν συμφωνήσει, το βασικό και θεμελιώδες πράγμα για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράφει αυτά τα έγγραφα εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς».
Ο Πεσκόφ δεν επεκτάθηκε περαιτέρω σε αυτό το σχόλιο. Ο Πούτιν έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου, διότι η θητεία του στη θέση αυτή έληξε πέρυσι.
Η Ουκρανία, που τελεί υπό στρατιωτικό νόμο καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι της Ρωσίας, δεν έχει ορίσει μια ημερομηνία για νέες εκλογές.
Συνεχίζει την προέλασή της η Ρωσία στην Ουκρανία
Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν οικισμό στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.Την ίδια ώρα, ρωσικό πλήγμα σε μικρό λεωφορείο που μετέφερε πολίτες στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα, την επομένη συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών που δεν οδήγησαν στην επίτευξη εκεχειρίας.
«Εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε λεωφορείο κοντά στην Μπιλοπίλια, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις», δήλωσε μέσω Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας Σούμι.
Το όχημα «κατευθυνόταν προς το Σούμι», δήλωσε η ίδια πηγή, η οποία νωρίτερα κατήγγειλε την «κυνική επίθεση από την πλευρά των Ρώσων σε λεωφορείο που μετέφερε πολίτες».
Η ουκρανική αστυνομία ανήρτησε φωτογραφίες από ένα σκούρο μπλε επιβατικό βαν που ήταν σχεδόν κατεστραμμένο, με διαλυμένη οροφή και σπασμένα παράθυρα.
Content Original Link:
" target="_blank">